HELP, EEN ASSESSMENT

Een assessment is een soort uitgebreide psychologische test met behulp van rollenspel en praktijksimulaties. Door jou te confronteren met (nagebootste) praktijksituaties, wil het bedrijf een beeld krijgen van hoe jij functioneert. Belangrijkste tip: bereid je goed voor!

Een assessment is een uitgebreide psychologische test, waarbij onder andere wordt getoetst hoe jij reageert en handelt in in een aantal praktijksimulaties (ook wel 'rollenspellen' of 'praktijkopdrachten' genoemd). In deze praktijksimulaties worden werkelijke situaties nagebootst die je kunt tegenkomen in de praktijk (soms met inzet van speciaal getrainde acteurs). Onderdelen van een assessment zijn verder: een interview, intelligentietests en persoonlijkheidsvragenlijsten. De lengte van een assessment kan variëren van een halve dag tot twee dagen.

Een assessmentdag bestaat meestal uit de volgende onderdelen:
  • Praktijksimulaties/rollenspellen die worden beoordeeld door zogenaamde assessoren (soms krijg je direct feedback, maar niet altijd)
  • Meerdere intelligentietests
  • Meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten
  • Minimaal één interview
  • Bespreking van je scores op de tests en de oordelen van de assessoren.
Werkgevers gebruiken het assessment vooral als hulpmiddel bij de selectie van nieuw personeel, maar soms ook om zittende werknemers te beoordelen. De praktijkopdrachten die je krijgt, zijn afgestemd op het doel van het assessment. Als je bijvoorbeeld op een managementfunctie solliciteert, word je met name op leidinggevende kwaliteiten beoordeeld.
 
Zie voor meer info:
Wat is een assessment? (intermediair.nl)
Do's and don'ts bij assessments (intermediair.nl)
Assessment (carrieretijger.nl)
 
Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op een assessment. Onderdelen als een IQ- en persoonlijkheidstest kun je van tevoren oefenen. Vraag je coach ernaar of kijk vast eens rond op de volgende sites.
 
Oefenen IQ-test:
www.123test.nl/iqtests-assessment
www.test-iq.nl
www.123test.nl/iqtest
www.iqtest.bnn.nl
 
Oefenen persoonlijkheidstest:
www.123test.nl/persoonlijkheidstest-assessment
www.123test.nl/extern/intermediair.nl/mini-big-five
www.intermediair.nl/testen-tools/persoonlijkheidstest
www.randstad.nl/testen/persoonlijkheidstest.xml