OPEN SOLLICITEREN

Behalve reageren op een vacature, kun je ook 'open' solliciteren. Spontaan, zonder dat er sprake is van een vacature. Maar liefst 20% van alle werkzoekenden vindt zo een baan! Wat zijn de voordelen?

Een open sollicitatie is een spontane sollicitatie, waarmee je niet reageert op een gepubliceerde vacature, maar zelf actief je belangstelling kenbaar maakt voor een baan bij een bepaald bedrijf. Voor een open sollicitatie gelden in principe dezelfde uitgangspunten als bij een gerichte sollicitatie. Het enige verschil is dat er geen advertentie of vacaturebeschrijving is waar je gegevens uit kunt halen. Informatie over de werkgever en mogelijke functies moet je opzoeken op internet of achterhalen via andere informatiebronnen. Ken je bijvoorbeeld iemand die al bij dit bedrijf werkt of heeft gewerkt? Bel hem/haar eens op en vraag bij wie je moet zijn als je wilt solliciteren, hoe de functie wordt genoemd die voor jou interessant is binnen het bedrijf, hoe hij/zij de bedrijfscultuur ervaart enz.

Voordelen
Open solliciteren lijkt omslachtig. De werkgever lijkt immers niet op zoek naar een nieuwe kracht? Toch wordt maar liefst 20% van alle openstaande vacatures ingevuld via open sollicitaties. Open solliciteren heeft dus wel degelijk zin. Het voor beide partijen voordelen:

Voordelen sollicitant Voordelen bedrijf
Je valt op (bent niet één van een grote stapel brieven). Je hoeft niet een volledige (vaak arbeidsintensieve) sollicitatieprocedure in te richten.
Je hebt geen concurrentie van andere sollicitanten. Je kunt kennismaken met interessante potentiële werknemers op een moment dat vervulling van een vacature nog niet onder druk staat.
Je laat zien dat je écht gemotiveerd bent. Je kunt een archief opbouwen van geïnteresseerden dat later van pas kan komen als een vacature moet worden opgevuld.

Zie voor de basisprincipes van het schrijven van een sollicitatiebrief het filmpje in ons e-learning centre (E-learning/Opdrachten/Sollicitatiebrief) en het artikel 10 Tips voor een goede sollicitatiebrief in nieuwsbrief nr.3. Kijk ook eens naar de voorbeelden van open sollicitatiebrieven in ons e-learning centre (Ondersteunende info/Brieven en CV's).
 
Maar ga ook eens googelen. Je zult merken dat 'open' solliciteren heel gebruikelijk is. Op talloze sites vind je tips, zoals op carrieretijger.nl of www.solliciteerbeter.nl