DO'S EN DON'TS NA HET SOLLICITATIEGESPREK

Bron: www.jobbird.nl
 
Niet aan follow up doen na een sollicitatiegesprek is één van de zeven fouten die sollicitanten maken, terwijl follow up na een sollicitatiegesprek juist altijd een goede zet is. In dit artikel lees je wat je moet doen én wat je niet moet doen na je sollicitatiegesprek.
 
Follow up per e-mail
DO: Stuur binnen 24 uur na het gesprek een bedankje voor het prettige gesprek en laat merken dat je nog steeds geïnteresseerd bent in de functie. Dit laatste doe je door even kort toe te lichten waarom je nog steeds geïnteresseerd bent in de baan en waarom jij zo geschikt bent. Vermeld onder je naam ook je contactgegevens, zodat ze die ook direct bij de hand hebben.
DON'T: De e-mail te gehaast versturen. Ga er even voor zitten en schrijf een korte, krachtige mail. Lees de tekst altijd na op schrijf- en spelfouten en druk dan pas op verzenden.
 
Referenties
DO: Heb je tijdens het gesprek referenties gegeven, licht dan direct na het gesprek de personen die je hebt genoemd in over de sollicitatie en de functie waar het om gaat. Zorg ervoor dat de ander goed voorbereid is. Zitten er personen tussen waar je al een tijdje geen contact mee hebt gehad, dan is het handig om ook meteen even een korte samenvatting te geven van het verloop van je loopbaan.
DON'T: Referenties aanmoedigen om zelf contact met het bedrijf op te nemen. Uw referentie kan natuurlijk wel contact met het bedrijf opnemen als uw referentie en de persoon met wie u het gesprek hebt gehad elkaar goed blijken te kennen. In alle andere gevallen is het beter om gewoon af te wachten, het bedrijf zal zelf uw referenties benaderen als zij dat nodig vinden.
 
Social media
DO: Heb je vlak voor je sollicitatiegesprek je social media niet gecheckt, doe dat dan alsnog. Kijk goed naar je profielen en zorg ervoor dat ze professioneel overkomen. Check ook even je privacy instellingen, zodat niet alles wat geplaatst wordt openbaar is.
DON'T: Na het sollicitatiegesprek statusupdates over de sollicitatie plaatsen en de persoon of personen waarmee je het gesprek hebt gehad uitnodigen als vriend of connectie. Niet doe, want hierdoor kom je wanhopig en onprofessioneel over. Beide kun je doen als je bent aangenomen.
 
Geen reactie na het gesprek?
DO: Als tijdens het gesprek niet verteld is wanneer je een reactie kunt verwachten en je hebt na een week nog niks gehoord, dan is het prima om informeren naar de status van de sollicitatie. Doe dit telefonisch en vraag, als er nog geen duidelijkheid kan worden gegeven, wanneer je een reactie mag verwachten.
DON'T: Blijven bellen. Het is vervelend voor je contactpersoon en ook voor jezelf, want je maakt er geen goede indruk mee. Daarom is het verstandig om tijdens je eerste telefoontje naar het bedrijf te vragen wanneer je een reactie mag verwachten. Dit creëert een soort deadline. Hoor je daarna nog niks, dan kun je nog een keer bellen.