STUUR EEN BEDANKBRIEF NA HET SOLLICITATIEGESPREK

Bron: www.leren.nl
 
Veel sollicitanten wachten passief af na het sollicitatiegesprek, of ze durven pas na 2 weken te bellen hoe het ermee staat. Wil jij je op een positieve manier onderscheiden? Schrijf dan een persoonlijke bedankbrief na het sollicitatiegesprek. Zo sta je bij het vervolg van de selectieprocedure goed op het netvlies van de interviewer.
 
Bedank de interviewer voor het prettige sollicitatiegesprek. Vertel bijvoorbeeld:
  • dat je een zeer goede indruk hebt gekregen van de organisatie en de functie
  • dat je enthousiast bent geworden door ...
  • dat je een goed gevoel aan het gesprek hebt overgehouden
  • dat jouw interesse in de functie door het gesprek is versterkt.
Verwerk ook wat feitelijke informatie uit het gesprek in de brief. Daardoor komt het niet over als een voorgekookte standaardbrief. Bovendien blijkt daaruit dat je goed hebt geluisterd. Bijvoorbeeld: "U vertelde in ons gesprek dat u de vacature binnen 2 maanden wilt vervullen. Ik verwacht dat mijn huidige werkgever akkoord zal gaan met ontslag per ..., zodat ik per die datum beschikbaar ben."
 
Je kunt ook herinneren aan iets dat kennelijk een goede indruk maakte op de interviewer.
Vertel in de laatste alinea dat je uitziet naar een uitnodiging voor een tweede gesprek (of: een gesprek met de manager, hoofd P&O, directeur of wat in jouw geval de logische vervolgstap zou zijn).
 
Stuur het bericht kort na het sollicitatiegesprek, liefst nog dezelfde dag. Een verzorgde brief valt tegenwoordig meer op dan een e-mailtje. Maar als je weet dat de beslissing op korte termijn wordt genomen, dan kun je maar beter snel zijn en e-mailen.
 
Een correcte adressering is natuurlijk belangrijk, net als bij de adressering in de sollicitatiebrief. Stuur de brief naar de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek hebt gevoerd. Als je geen visitekaartje hebt gekregen met de juiste gegevens, bel dan een secretaresse of P&O-medewerker om deze te vragen.
 
Tenslotte: blijf zakelijk en beleefd, net als bij de afronding van de sollicitatiebrief, en sluit af met 'Hoogachtend', of 'Met vriendelijke groet'.