DO'S AND DON'TS OP FACEBOOK

Facebook lijkt misschien een vriendennetwerk, voorbehouden aan persoonlijke privé-contacten met mensen die je goed kent. Maar vergis je niet: Facebook is een openbaar netwerk. Ook werkgevers hebben (weliswaar beperkt) toegang tot je account. Wat kan wel en wat kun je beter niet doen op Facebook?
 
Stel je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je hebt een goede brief geschreven en je CV zit strak in elkaar. Je bent op tijd en ziet er goed uit. Je wordt hartelijk ontvangen en begeleid naar de kamer waar het gesprek zal plaatsvinden. Bij binnenkomst zie je het meteen: er ligt een print op tafel met allerlei persoonlijke foto's van jou in bikini op vakantie met vriendinnen, laveloos in de kroeg tijdens carnaval, als deelnemer aan een strip-act op het vrijgezellenfeest van je zus, enz. Kortom, foto's die je liever niet als eerste indruk aan je toekomstige werkgever zou willen tonen. Niet echt een lekker begin van je sollicitatiegesprek dus.

Werkgevers doen vooronderzoek
Wees je ervan bewust dat werkgevers ter voorbereiding van de selectie van kandidaten het internet raadplegen. Ze doen als ware vooronderzoek en tikken je naam in bij Google. Als je actief bent op social media kunnen ze dat zien in Google: jouw accounts verschijnen als eerste zoekresultaten. Als je vervolgens je Facebookaccount niet hebt afgeschermd, kan een werkgever ál je gegevens raadplegen, inclusief je foto's. Veel gebruikers denken dat ze er zijn door in hun privacyinstellingen aan te vinken dat ze berichten en foto's alleen met vrienden willen delen. Maar let op: dat geldt pas vanaf het moment dat je dit instelt en niet voor alles wat er daarvoor op je profiel is geplaatst. Wees je er ook van bewust dat een Facebookprofiel niet standaard staat ingesteld op 'alleen delen met vrienden', dus je moet het sowieso zelf aanpassen.
Lees hier hoe je kan voorkomen dat iedereen je foto's kan zien op Facebook.
 
Do's and don'ts van Facebook als je werk zoekt
Het is dus verstandig je wel bewust te zijn van de aard van je berichten en reacties op Facebook. Daarnaast moet je nadenken over de gewenste privacy. Houd je bij het gebruik van Facebook voor het vinden van een baan aan de volgende uitgangspunten:
 
Do's
  • 'Like' de merken en bedrijven waarvoor je graag zou willen werken en kijk regelmatig op hun tijdlijn (houd ze in de gaten).
  • Bedenk goed wat je wel en niet wil delen en met wie. Realiseer je dat ook werkgevers bij wie je solliciteert, kijken op Facebook! Ze zien daarbij wellicht meer dan jij kwijt wil (ook al heb je je account afgeschermd voor vreemden!).
  • Laat via een statusupdate weten dat je op zoek bent naar werk, zodat je netwerk hiervan op de hoogte is.
  • Hoe leuk het ook is om info te delen en om iedereen op de hoogte te stellen van jouw meest intieme geheimen en gedachten: soms is het beter om die info ook binnen de kring van je beste vrienden te houden. Gebruik de chat- of messengerapp als je toch gevoelige (privé)informatie wilt uitwisselen met vrienden. Daarmee voorkom je dat de informatie altijd terugvindbaar is op je tijdlijn en houd je het echt privé.
  • Reageer op vragen en reacties. Laat merken dat je allert bent en dat je interactie waardeert.
Don'ts
  • Plaats geen informatie of foto's waarvan de inhoud een slechte indruk zou kunnen maken.
  • Let op de toon van je berichten wanneer je privacy instellingen erg 'open' zijn. Controversie in je berichten kan bedrijven afschrikken. Zorg in dat geval dat de toon van je berichten past bij de bedrijven en merken die jij interessant vindt.
  • Let op met negatieve uitingen over vorige werkgevers of collega's! Ze zeggen vaak meer over jou dan over de mensen in kwestie. Dit soort gedrag wordt over het algemeen heel negatief beoordeeld.
  • Reageer niet op álle berichten en reacties. Je komt daardoor over alsof je iedereen voortdurend in de gaten houdt en alleen nog maar leeft voor Facebook. Dat wekt irritatie op.
  • Stuur geen vriendschapverzoek aan mensen die je niet of maar een beetje kent. Soms lijkt het handig (bijvoorbeeld omdat je weet dat iemand bij een bedrijf werkt waar jij ook gaag zou willen werken), maar Facebook is daar niet voor geschikt. Via LinkedIn zou je het wel kunnen proberen. Leg dan wel goed uit waarom je graag gelinked wil zijn (wees eerlijk).