NETWERKEN VIA FACEBOOK

Facebook is een website met wereldwijd meer dan 1.19 miljard maandelijkse gebruikers. Onder deze gebruikers bevinden zich zowel particulieren als bedrijven. Je kunt er informatie delen, spelletjes doen en chatten. Een enorm netwerk dus met talloze mogelijkheden. Ook voor als je een baan zoekt!Facebook is een website met wereldwijd meer dan 1.19 miljard maandelijkse gebruikers. Onder deze gebruikers bevinden zich zowel particulieren als bedrijven. Je kunt er informatie delen, spelletjes doen en chatten. Een enorm netwerk dus met talloze mogelijkheden. Ook voor als je een baan zoekt!

Ben je nog niet bekend met Facebook? Het werkt ongeveer zo (zit je dagelijks op FB? scrol dan even door naar 'Hoe kan FB je helpen als je werk zoekt?'):
 
Je maakt gratis een persoonlijk account aan. Zodra je bent ingelogd (als gebruiker) stel je een zogenaamde profielpagina samen. Dat is een visitekaartje/cv. Hierop deel je - voor zover je dat zelf wilt - persoonlijke gegevens, zoals opleidingen, gezinssamenstelling, foto's, hobby's, interesses enz. Je vult alleen in wat je kwijt wilt en je kunt kiezen voor wie deze informatie allemaal zichtbaar mag zijn (alleen mensen die jij hebt aangemerkt als bekenden of iedereen op Facebook?). Je hoeft dus niks te delen wat je niet wilt!
De essentie van Facebook is vrienden maken en informatie delen! Ga zelf op zoek naar mensen die je kent op Facebook. Zodra je iemand hebt gevonden waarmee je op Facebook in contact wil komen, stuur je hem/haar een verzoek om vrienden te worden. Zodra de persoon in kwestie jouw verzoek aanvaardt, hebben jullie toegang tot elkaars profielpagina's.
Via je profielpagina kun je persoonlijke berichten sturen naar of zelfs chatten met mensen uit je vriendenlijst. Elke profielpagina bevat een vriendenlijst, dus ook bij anderen kun je door het 'vriendenboekje' bladeren om te kijken of er een bekende tussen staat waar je nog niet aan had gedacht. Veel 'Facebookers' komen op deze manier na jaren weer in contact met oud-studiegenoten of verre familie.

Hoe kan FB je helpen als je werk zoekt?
Op de vraag via welke sociale netwerksite je het snelst banen kunt vinden, zullen de meesten LinkedIn noemen. Facebook is qua bereik echter vele malen groter en het is (mede door het enorme bereik ervan) zowel voor werkgevers als banenzoekers een steeds belangrijker middel geworden om te netwerken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 50% van de bedrijven Facebook gebruikt om nieuwe medewerkers te vinden.
Voordelen van Facebook:
  • Jouw vriendennetwerk via Facebook is vele malen groter dan je in eerste instantie denkt. Al jouw 'vrienden' hebben immers ook weer vrienden (enz. enz.), allemaal mensen met banen, contacten met potentiële werkgevers en/of ervaring met solliciteren. Om je een indruk te geven: als je 300 vrienden hebt en die vrienden hebben ieder ook weer 300 vrienden, heb je het al over een netwerk van 90.000 mensen!
  • Door die enorme omvang van je Facebooknetwerk heb je toegang hebt tot een uitgebreide databank van kennis en contacten, bijvoorbeeld op het gebied van bedrijven, werkgevers, branches, functies, sollicitatiegesprekken enz. Het voordeel ten opzichte van andere netwerken en social media is dat je op Facebook contact hebt met mensen die jou iets gunnen (jullie zijn immers vrienden). Vrienden zijn doorgaans eerder geneigd iets voor je te betekenen dan zakelijke relaties. Schroom dus niet om vragen te stellen of om een gunst te vragen.
  • Jouw profielpagina op Facebook is eigenlijk een soort uitgebreid cv. Je kunt er veel van jezelf laten zien (berichten, profielbeschrijving, filmpjes en foto's) en je kunt verwijzen naar andere plekken op internet waar je vindbaar bent, zoals LinkedIn, Twitter, blog, website. Ook als je je Facebookprofiel hebt 'afgeschermd' om privacyredenen (als je bijvoorbeeld hebt ingesteld dat jouw informatie alleen zichtbaar is voor mensen die jij als vriend hebt geaccepteerd), kunnen mensen buiten je vriendenkring jouw profiel raadplegen. Ze zien dan niet alles, maar meestal wel al meer dan bijv. op LinkedIn.
  • Heel veel bedrijven hebben een Facebookpagina. Daar bieden ze vaak net wat andere informatie dan op hun website en het geeft je een goede indruk van hoe ze met klanten/relaties communiceren. Ook stellen die fanpages je in staat gemakkelijk in dialoog te treden met interessante bedrijven. Steeds meer bedrijven maken ook vacatures bekend op Facebook en bieden je de mogelijkheid via Facebook te reageren. Een mooi voorbeeld is Bol.com. Via de facebookpagina kun je doorklikken naar de banen die momenteel aangeboden worden en vervolgens kun je hier direct op solliciteren.
Meer weten over Facebook? Facebook op wikipedia
 
Kijk ook eens op facebookblog.nl of de sollicitatiedokter.nl  of het blog van Anne Raaijmakers over waarom-facebook-zakelijk-aantrekkelijk-is (en lees overal waar 'je bedrijf' staat gewoon 'jij').