NETWERKEN: BUSINESSNETWORK

Overweeg je om voor jezelf te beginnen? Ga dan eens kijken bij lokale zakelijke netwerkbijeenkomsten van ondernemers. Je hoeft niet meteen lid te worden: de meeste netwerken staan open voor introducé's of mensen die even willen komen sfeerproeven. Je steekt er altijd weer iets van op!

Onder ondernemers is het heel gebruikelijk: je bent lid van een zakelijk netwerk (= een groep ondernemers die elkaar regelmatig ontmoeten) en vaak van meerdere tegelijk. Dat doen ondernemers niet alleen omdat ze het gezellig vinden om met collega's te borrelen. De meeste businessnetworks brengen veel meer dan alleen gezelligheid. Het is dé manier om met collega-ondernemers van gedachten te wisselen over het ondernemerschap en om te leren van oplossingen waar collega's voor hebben gekozen. Bovendien bieden dit soort netwerken je de gelegenheid om mensen om je heen te verzamelen die je vertrouwt, en waar je een beroep op kunt doen als je vragen hebt. Maar een zakelijk netwerk is ook een belangrijk podium waar je je als ondernemer kunt profileren en waar je wellicht nieuwe opdrachten en klanten kunt werven (misschien niet direct, maar dan minstens via de collega's uit je netwerk).

Kies het netwerk dat bij je past
Er bestaan ontzettend veel verschillende vormen van zakelijke netwerken, variërend van lokale ondernemersverenigingen en 'open koffie'-kringen tot gesloten groepen met beroepsbescherming (van elk beroep of branche mag maar één iemand lid worden). Ook de activiteiten lopen nogal uiteen. Sommige clubs komen steeds op dezelfde locatie bijeen op een vast moment in de week/maand en hanteren een vaste agenda, maar de meeste hanteren een afwisselend programma van lezingen, bedrijfsbezoeken en misschien soms zelfs een excursie. Ook startende ondernemers (zelfs als je daarover nog aan het nadenken bent) bestaan er netwerkbijeenkomsten. Neem gerust eens contact op met een of meerdere van deze netwerkvormen. De meeste staan ervoor open als je een keer wil komen kijken om sfeer te proeven. Doe dat vooral ook bij verschillende netwerken en word pas lid als je je er thuis voelt. Kijk op de website van je gemeente welke netwerkvormen er in jouw omgeving actief zijn, vraag collega-ondernemers naar hun ervaringen en houd de aankondigingen in de lokale media bij. Ook via websites als www.netwerkenzakelijk.nl vind je wellicht een netwerk bij jou in de buurt.