VRIJWILLIGERSWERK

Zeker als je al wat langer werkloos bent, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven solliciteren. Discipline, regelmaat, omgaan met afwijzing, positief blijven: het is alles bij elkaar een hele opgave.
Vrijwilligerswerk kan een hele goede en stimulerende methode zijn om in contact te blijven met de werkvloer. Bovendien dien je een maatschappelijk doel en dat staat altijd goed op je CV!

In Nederland zijn ruim 6,3 miljoen vrijwilligers actief, dat is zo’n 38% van alle volwassen Nederlanders. Vrijwilligerswerk klinkt misschien oubollig. Maar vergis je niet: het zijn echt niet langer alleen bejaarde dames die zich als vrijwilliger inzetten. Vrijwilligerswerk in Nederland kent talloze vormen en wordt door de meest uiteenlopende mensen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de vader die meegaat als begeleider op excursie met de klas van zijn zoontje. Of de jonge econoom die voor enkele familieleden de belastingpapieren verzorgt. Of de hogeschoolleerling die na schooltijd de F'jes traint van zijn voetbalclub. Of de dochter die wekelijks haar zieke moeder bezoekt en dan kleine klusjes voor haar regelt. Nederland zou er echt heel anders uitzien zonder vrijwilligers!

Waarom nuttig als je werkzoekend bent?
Vrijwilligerswerk kan van grote waarde zijn voor jou als persoon en het kan je kansen op het weer vinden en krijgen van een betaalde baan sterk vergroten.
Let wel: je hoeft niet per se fulltime als vrijwilliger aan de slag. Ook een parttime functie als vrijwilliger - al is het maar voor een paar uurtjes per week - kan al heel goed werken. In tegenstelling tot de markt voor betaalde arbeid, is er altijd behoefte aan vrijwilligers. Hieronder zes voordelen van vrijwilligerswerk op een rijtje.
 
1. Regelmaat en discipline
Een vrijwilliger heeft net als in een betaalde baan verplichtingen. Je moet op tijd op je werk verschijnen en je taken goed uitvoeren. Er wordt op jouw inzet en bijdrage gerekend, soms wordt men zelfs enigszins afhankelijk van jou. Die verplichtingen kunnen heilzaam werken. Je moet immers regelmatig leven om ook je werk als vrijwilliger goed te kunnen doen. Ook voor vrijwilligerswerk heb je discipline nodig. Op tijd opstaan, gezond leven en zorgen dat je fit bent. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat je sterk staat op de arbeidsmarkt. Vrijwilligerswerk is eigenlijk een uitstekende training om je in vorm en in conditie te houden voor de arbeidsmarkt.
 
2. Sociale contacten
Als vrijwilliger werk je meestal samen in een team met anderen en help je bepaalde groepen mensen. Dit betekent dat je contacten legt en moet onderhouden buiten je eigen kring van familie en vrienden. Dit dwingt je om sociaal te opereren, om rekening te houden met anderen, om te communiceren met andere mensen. Allemaal zaken die je in een betaalde baan ook absoluut goed moet kunnen. Vrijwilligerswerk houdt je ook wat dat betreft goed bij de les en in vorm. Daarnaast leer je nieuwe mensen kennen en breid je jouw netwerk uit. Contacten die wellicht van pas kunnen komen bij het solliciteren.
 
3. Motivatie en eigenwaarde
Vrijwilligerswerk dat goed bij je past en dat je leuk vindt om te doen, voer je waarschijnlijk ook goed uit. Je ziet resultaat van je werk, krijgt positieve feedback en dat is goed voor jouw motivatie en je eigenwaarde. Je merkt dat je een waardevolle bijdrage levert, die wordt gewaardeerd en die resultaat en nut heeft.
 
4. Kennis en vaardigheden
Vrijwilligerswerk is net zo goed werk als betaald werk. Je moet er zaken voor weten en zaken voor kunnen. Vrijwilligerswerk dat je heel leuk vindt, maar waar je minder werkervaring mee hebt, biedt je een mooie kans om nieuwe dingen te leren die later weer van pas kunnen komen. Ligt het vrijwilligerswerk meer in het verlengde van jouw werkervaring, dan ontwikkel je jouw professionele kennis, ervaring en competenties gewoon verder. Hoe dan ook is vrijwilligerswerk een manier om jezelf te blijven ontwikkelen en ervaring op te doen.
 
5. Nieuwe ideeën
Vrijwilligerswerk kan je aan het denken zetten en je zelfs inspireren tot nieuwe inzichten of experimenten. Het biedt je de kans om nieuwe kanten van jezelf of de maatschappij te leren kennen. Misschien kom je er zo toe om een nieuwe opleiding te gaan volgen. Of om op een ander soort functies te gaan solliciteren dan je eerst van plan was. Vrijwilligerswerk kan op die manier heel inspirerend en vernieuwend zijn.
 
6. Goed voor je CV
Meld vrijwilligerswerk altijd op je CV! Dat maakt een betere indruk op werkgevers dan wanneer je in de tussentijd niets hebt gedaan. Ook als het vrijwilligerswerk verder niets of weinig met je werkervaring te maken heeft, geef je aan dat je niet bij de pakken bent gaan neerzitten, maar dat je juist hebt doorgepakt, tegen de stroom in. Dat het verrichten van zinvol werk voor jou belangrijk is en dat je het doorzettingsvermogen en de drive hebt om dit ook echt te realiseren. Allemaal zaken die bij werkgevers en recruiters in jouw voordeel pleiten.
En als het vrijwilligerswerk juist wel aansluit bij je werkervaring, des te beter. Het illustreert dat je bezig bent gebleven in je vak en je dus bent blijven ontwikkelen.
 
Ten slotte
Er is veel vraag naar vrijwilligers. Zoek dus iets wat bij je past. Bijvoorbeeld iets wat aansluit bij je werkervaring en opleiding. Of juist iets wat je altijd hebt willen doen (maar niet kon doen omdat je werkte). Iets wat bij jouw passie of passies hoort.
 
Een paar voorbeelden:
  • Wil je je verder ontwikkelen als webdesigner? Er zijn genoeg clubs, verenigingen en instanties die zitten te springen om een betere website.
  • Houd je van schrijven? Schrijf een brochure voor een vereniging of bedenk een reclamecampagne voor ze.
  • Wil je mensen verzorgen? Dan is activiteitenbegeleider van bejaarden of anderen kwetsbare groepen wellicht iets voor jou.
  • Ben je timmerman of wil je dat worden? Er zijn talloze clubhuizen die wel een nieuwe aanbouw of nieuwe banken kunnen gebruiken.
  • Wil je mensen coachen? Informeer dan bijvoorbeeld eens bij de kindertelefoon of andere hulpdiensten.
 
Als je een uitkering hebt van het UWV of de gemeente, stem dan eerst af met jouw werkcoach of contactpersoon bij de gemeente. Zij hebben vaak ook een goed overzicht van mogelijkheden in jouw dorp, stad of regio en kunnen desgewenst contacten leggen of doorverwijzen. Of kijk op http://www.vrijwilligerswerk.nl/ , dé website voor vrijwilligerswerk. Je doet er beslist nieuwe ideeën op.