5 TIPS OM SOLLICITATIEMOEHEID TEGEN TE GAAN

  1. Blijf relativeren Een langere zoektocht naar ander werk gaat gepaard met veel emoties. Je schaamt je, voelt je minderwaardig, je bent kwaad, angstig, enzovoort. Solliciteren is als een emotionele rollercoaster. En wanneer al die gevoelens te sterk worden, kunnen ze je volledig verlammen. De belangrijkste tip: blijf relativeren. Uiteindelijk vindt elke werkzoekende een baan. Maar je moet er wél wat voor doen: blijf actief. Wie niet meer solliciteert, vindt ook geen baan! Probeer optimistisch te blijven. Je droombaan bestaat ergens, maar je hebt hem alleen nog niet gevonden. En als de moed je echt even in de schoenen zakt: ga even wat leuks doen, ter compensatie. Het is immers ook belangrijk om je energie op peil te houden.
  2. Werk aan je netwerk Een ‘gewone’ zoektocht naar een baan volstaat niet meer. Je moet op pad, een netwerk uitbouwen en jezelf in de markt zetten als een meerwaarde voor de werkgever. Ga letterlijk naar buiten: bezoek bedrijven- en banenbeurzen, schrijf je in bij detacheringskantoren en laat aan je wijde omgeving weten dat je op zoek bent naar een job. Maak jezelf zichtbaar in je netwerk. De kracht van je netwerk moet je niet onderschatten: het merendeel van de werkzoekenden vindt tegenwoordig via zijn eigen netwerk een nieuwe baan!
  3. Ken je sterktes Als je jezelf in de markt wil zetten, moet je een aantal van je vaardigheden en talenten benadrukken die jou uniek maken ten opzichte van andere kandidaten. Vind die sterktes en ga na hoe je ze kunt benadrukken (zonder te overdrijven) op je CV.
  4. Word een verteller Om een baan te vinden, moet je - helaas, voor minder mondige sollicitanten - meer zijn dan alleen maar een capabele medewerker met een uniek talent. Je moet jezelf ook kunnen verkopen aan de werkgever tijdens het sollicitatiegesprek. Oefen je conversatietechnieken met vrienden, familie en je coach. Leer van de fouten van anderen (even googelen en je vindt talloze voorbeelden!).
  5. Maak een planning Ga niet in het wilde weg solliciteren: stel een plan op. Houd bij wanneer je voor welke functie hebt gesolliciteerd en maak ook een schema voor elke dag. Bijvoorbeeld: op maandag schaaf ik aan mijn vaardigheden op mijn CV, op dinsdag train ik mijn mondelinge overtuigingskracht, enzovoort. Het geeft je een doel.