SLECHTE EIGENSCHAPPEN BENOEMEN IN EEN SOLLICITATIEGESPREK

Bron: www.intermediair.nl auteur: Marloes Wichink Kruit

In negen van de tien sollicitatiegesprekken wordt naar slechte eigenschappen gevraagd. Hoe kun je dan toch een goede indruk achterlaten?
 
Iedereen vindt het lastig om spontaan een aantal goede en slechte eigenschappen uit de mouw te schudden. Schrijf daarom ter voorbereiding alvast drie goede en drie slechte eigenschappen op en bedenk bij elke eigenschap een voorbeeld. Maar hoe kom je tot dat lijstje?
 
Goede eigenschappen zijn voor jou vaak vanzelfsprekend. Het is soms lastig je daar bewust van te worden, omdat het vaak niet als bovengemiddeld voelt. Vraag daarom eens aan vrienden of familie wat zij typerend aan jou vinden. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat een ieder weer vanuit zijn eigen persoonlijkheid naar een ander kijkt. Is de persoon aan wie je het vraagt heel introvert dan zal hij jou eerder als extravert bestempelen. Stel je vraag daarom in ieder geval aan meer dan één persoon.
 
Het sollicitatiegesprek: do's en don'ts
De hamvraag blijft welke slechte eigenschappen je wel noemt en welke niet. Natuurlijk moet je eerlijk zijn, maar je moet jezelf ook verkopen. Probeer daarom een gulden middenweg te vinden. Een recruiter zal eerlijkheid op prijs stellen, maar zal je niet zo slim vinden als je zaken noemt die jou in een kwaad daglicht stellen. Als jij handig met sollicitatievragen omgaat, zegt dat tenslotte ook iets over jouw vaardigheden.
 
Probeer dergelijke negatieve uitspraken over jezelf te vermijden:
  • Ik vind het lastig om rekening met anderen te houden.
  • Ik ben niet zo nauwkeurig.
Zijn dit wel eigenschappen van je, dan raad ik je aan hier niet al te eerlijk over te zijn.
Andere kandidaten denken de recruiter te slim af te zijn en noemen goede eigenschappen als er om slechte eigenschappen wordt gevraagd. Iemand die als slechte eigenschap aandraagt dat hij perfectionistisch is of altijd veel te hard werkt, geeft eigenlijk geen antwoord op de vraag. Dit is echt te doorzichtig!
 
Zelf nadenken voor de recruiter kun je ook beter vermijden. Zeg nooit: "Misschien denk je dat ik niet ambitieus ben, omdat ik zolang in dezelfde functie gewerkt heb." De recruiter heeft hier wellicht nog niet over nagedacht, maar je hebt hem door je opmerking wel aan het denken gezet.
 
Als er tijdens het sollicitatiegesprek naar je slechte eigenschappen wordt gevraagd, komt het positiever over om van verbeterpunten te spreken. Deze zijn namelijk niet blijvend en kun je als kandidaat verder ontwikkelen.
 
Wat kun je dan wel zeggen? Enkele voorbeelden:
  • Ik wil graag mijn mondelinge presentatietechnieken verbeteren.
  • Ik ben niet zo goed in onderhandelingsgesprekken; dat zou ik graag willen leren.
  • Ik vind het lastig om te delegeren en wil te veel zelf doen.
Vooropgesteld staat dat ze wel echt iets over jouw persoon zeggen. Een voorwaarde is dat het geen harde eis in het functieprofiel is, anders zou je jezelf sowieso eerst moeten afvragen of je de juiste persoon voor deze functie bent.
Logischerwijs zal de recruiter jou vragen hoe je denkt deze zwakke punten te gaan ontwikkelen. Wees daarop voorbereid en bedenk voordat je het gesprek ingaat hoe je die punten gaat verbeteren.