DE MEEST GESTELDE VRAGEN IN HET SOLLICITATIEGESPREK

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hieronder een paart tips en de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Probeer te oefenen en denk vast na over je antwoord.


  1. Ga in elk geval (nog eens) de website van de werkgever bekijken, zodat je weet wat ze doen, hoe ze zijn georganiseerd, hoe ze zich profileren en ook: wat het laatste nieuws is (kijk dus ook nog even de avond voorafgaande aan je gesprek!).
  2. Kijk ook nog eens goed naar de vacature en de sollicitatiebrief die jij daarop schreef. Zeker als je meer brieven naar verschillende vacatures hebt gestuurd of al langer aan het solliciteren bent, is het soms lastig om al je sollicitaties uit elkaar te houden. Zorg dat je goed weet wat de functie-eisen zijn van deze specifieke vacature en hoe jij daar, met jouw kwaliteiten, aan kan voldoen.
  3. Verder is het belangrijk om te oefenen voorafgaande aan het gesprek. Bijvoorbeeld aan de hand van de meest gestelde vragen (zie hieronder). Ze zeggen niet voor niks: oefening baart kunst! Probeer zoveel mogelijk tevoren te bedenken wat je wilt antwoorden op mogelijke vragen, zodat je weet hoe je moet reageren straks tijdens het gesprek.
  4. Bekijk ook beslist even de filmpjes in ons e-learning centre over het voeren van een sollicitatiegesprek (je vindt ze onder E-learning/Opdrachten/Sollicitatiegesprek).
  5. Download de informatie 'Vragen die u kunt verwachten' en '10 belangrijke punten voor het sollicitatiegesprek' uit ons E-learning centre (je vindt ze onder 'Ondersteunende info/sollicitatietips), waarin we o.a. aandacht besteden aan de voorbereiding, het gevaar van de underdog-rol, de kansen en risico's van humor, het verschijnsel dat een werkgever vaak de nadruk legt op hiaten in je CV enz.
Meest gestelde vragen

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Deze vraag wordt vaak gebruikt om het gesprek te openen. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf te presenteren en om een beetje tot rust te komen. Bedenk vooraf wat je gaat vertellen over jezelf. Vertel over dingen die iets zeggen over jou, in relatie tot de vacature waarvoor je op gesprek komt. Vertel over belangrijke momenten in je loopbaan. Wees enthousiast, positief, maar voorkom lange verhalen. Houd het dus kort en bondig. Een goede oefening is de 'elevator pitch' (zie ons e-learning centre onder 'Opdrachten').
 
2. Waarom heb je op deze vacature gesolliciteerd?
Met deze vraag wil de werkgever achterhalen of je een goed beeld hebt van de functie en of je wel echt gemotiveerd bent voor de vacature. Zorg dus dat je goed weet hoe de functieomschrijving luidt en probeer deze samen te vatten in je eigen woorden. Op sommige onderdelen van je antwoord kan de werkgever doorvragen, wees daarop voorbereid. Je kunt daarnaast uitleggen dat deze functie goed in jouw eigen loopbaanontwikkeling past en/of waarom het bedrijf je in het bijzonder aanspreekt.
 
3. Wat spreekt je aan in ons bedrijf?
Met deze vraag wil men kijken of je wel echt interesse hebt in de vacature en het bedrijf en of je begrijpt wat voor soort bedrijf ze zijn. Een goede kandidaat weet iets over het productenpakket, de historie, de markt, de organisatie en/of de strategie te vertellen. Niet over alles natuurlijk, maar dit is wel een kans om te laten zien dat je je echt goed hebt voorbereid en dat je de moeite hebt genomen om je te verdiepen in de organisatie.
 
4. Waarom moeten we voor jou kiezen en niet voor iemand anders?
Een standaardvraag die vaak aan het eind van het gesprek naar voren komt. De werkgever/werkgever heeft dan vaak al een indruk van jouw kwaliteiten gekregen en geeft je de kans om bepaalde competenties of unieke kennis/ervaring nog eens extra te benadrukken.
 
5. Wat spreekt je minder aan in deze vacature?
Hiermee test de werkgever jouw eerlijkheid. Aan elke baan, hoe mooi ook, zitten immers mindere kanten. De werkgever wil van jou horen met welke aspecten je mogelijk wat meer moeite hebt. Bijvoorbeeld dat je moet verhuizen, het aantal uren, de bedrijfsgrootte of grootte van de afdeling. Vertel eerlijk welke aspecten jou minder goed liggen, maar houd het wel licht en luchtig (tenzij je natuurlijk echt grote vragen of bezwaren hebt, dan moet je die wel stellen en uiten in je eigen belang). Een goede reactie is ook om vragen te stellen over de aspecten waar je wellicht moeite mee hebt. Daarmee laat je zien dat je ook hier goed over hebt nagedacht.

6. Wat is je grootste succes/mislukking tot nu toe?
Als je bondig en overtuigend kunt vertellen over jouw grootste successen, dat moet je dat zeker doen. Houd je verhaal echter zo concreet en feitelijk mogelijk, noem cijfers en gegevens als dat kan ('waardoor de verkoop 20% is toegenomen'). Maar werkgevers zijn nog nieuwsgieriger naar de problemen die jij hebt moeten overwinnen. En vooral: de manier waarop je dat hebt gedaan. Ook in je nieuwe baan zal je namelijk met problemen te maken krijgen. Een werkgever heeft daarom behoefte aan mensen die problemen het hoofd kunnen bieden en die goed zullen reageren op weerstand en tegenslag.
 
7. Wat zijn je negatieve eigenschappen?
Dat is altijd een lastige vraag. Je wilt immers een positieve indruk maken. Dan lijkt het tegenstrijdig om negatieve eigenschappen te moeten benoemen. Uitgangspunt van deze vraag is eerlijkheid. De werkgever stelt je deze vraag om te kijken hoe je omgaat met jouw mindere kanten. Ben jij in staat tot zelfreflectie? Ken je jouw beperkingen en vooral: wat doe je om die tekortkomingen te compenseren of aan te vullen? Ben je bereid te leren van je fouten en te werken aan minder sterke eigenschappen? Zorg dat je je goed voorbereidt op deze vraag (zie bijvoorbeeld: Slechte eigenschappen benoemen in een sollicitatiegesprek).

8. Hoe ga je om met conflicten?
Spreek nooit kwaad, niet over mensen en niet over organisaties. Kom dus niet in de verleiding om nu eens een lekker potje te gaan schelden op je vorige werkgever. Dat werkt altijd in je nadeel. Laat zien dat je niet over je laat lopen en dat je tegelijkertijd altijd rustig en diplomatiek blijft en anderen in hun waarde laat. Werkgevers hebben behoefte aan stabiele, evenwichtige werknemers.
 
9. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?
Een duidelijke vraag waarop de werkgever een duidelijk antwoord verwacht. Wees zo concreet mogelijk. Leg uit welke aspecten je miste in je vorige baan en wat je zoekt in deze nieuwe functie.
 
10. Heb je nog vragen?
Vaak de laatste vraag van het gesprek. Iemand die geen vragen stelt, komt al gauw ongeïnteresseerd over. Daarnaast wil de werkgever graag weten wat jij belangrijk vindt en wat jou bezighoudt. Dus ook voor deze vraag geldt: denk vooraf na over goede vragen die je zou kunnen en willen stellen. Maak bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik om (als vraag 9 nog niet is gesteld) toe te lichten waarom je werkzoekend bent of vraag naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure.

Zie verder ook: