DOE DE ELEVATOR PITCH!

Stel, je bent op een feestje en ontmoet onverwacht de werkgever van hét bedrijf waar je altijd al hebt willen werken. Dit is je kans om een hele korte presentatie te geven over jezelf. Op zo'n manier dat hij nieuwsgierig wordt en geïnteresseerd is in een nadere kennismaking en wellicht een vervolggesprek. In elk geval op zo'n manier dat hij je onthoudt!

Dan is het handig als je geoefend hebt met de zogenaamde elevator pitch: een soort verkooppraatje 'voor in de lift', niet langer dan een minuut, zodat het precies past in de tijd dat jullie samen in de lift staan (voordat je op de verdieping aankomt waar jij of hij er uit moet). Zo'n pitch is ook handig voor tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak wordt immers gestart met het verzoek: "Vertel eens iets over jezelf." Maar denk ook aan situaties met vrienden en bekenden die voor je kunnen optreden als ambassadeur of tussenpersoon (je weet maar nooit wie zij weer kennen!). Als je hen kort en bondig weet te vertellen wie je bent en waar je goed in bent, zullen ze dat ook gemakkelijker onthouden en doorvertellen.

Ken jezelf
Een elevator pitch veronderstelt zelfkennis. Je moet weten wat je kunt, wat je wilt. Door oefening (gewoon hardop voor de spiegel) kun je leren wat de beste opbouw is, welke onderdelen je aan de orde wilt stellen en welke woorden je in elk geval wilt gebruiken. Bekijk de film in ons e-learning centre met daarin het voorbeeld van Nance over het maken van een goede elevator pitch (je vindt het onder 'E-learning/Opdrachten/Elevator pitch) en ga voor jezelf aan de slag. Je zult merken dat het je gaat helpen als je een eigen pitch paraat hebt!
 
Tip: Download 'Geen kans voor een tweede eerste indruk' (Ondersteunende info/Sollicitatietips).