HUISARTSEN ZIEN DE GEVOLGEN VAN WERKLOOSHEID IN HUN SPREEKKAMER

Bron: www.feedbek.nl , auteur: Champal Gijzen

Steeds meer huisartsen waarschuwen voor de lichamelijke en psychische gevolgen van de crisis en werkloosheid. Werkloosheid brengt verschillende klachten met zich mee, zoals depressie, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, stress, hoofdpijnen etc. In veel gevallen is dat direct te relateren aan het feit dat veel mensen bang zijn om hun baan te verliezen en aan (landurige) werkloosheid.
 
Eenmaal werkloos dan verandert al snel de levensstijl: minder gezond eten en veel minder bewegen vallen daarbij direct op. De artsen geven vooral het advies de levensstijl die mensen hadden toen ze nog werkten, niet over boord te zetten, maar juist te intensiveren. Als je sport, ga dit dan juist wat vaker doen nu je meer tijd hebt en blijf letten of wat je eet en drinkt. Het advies is om fit te blijven, voor jezelf, maar ook voor je volgende baan.
 
Bang om je ziek te melden
Ook constateren huisartsen, dat mensen steeds banger worden zich ziek te melden. Daar waar de huisarts voorschrijft het rustig aan te doen of in ieder geval niet of minder te gaan werken, krijgen ze vaak als reactie, dat mensen niet ziek ‘mogen’ zijn omdat ze anders hun baan verliezen. Mensen hebben de perceptie, dat als je ziek wordt, je een grotere kans maakt de eerstvolgende reorganisatie niet te overleven.