8 DOODZONDEN OP JE CV

Bron: www.intermediair.nl , auteur: Marloes Wichink Kruit

Je CV moet overtuigend zijn. Welke doodzonden zorgen ervoor dat jouw curriculum vitae meteen in de prullenbak belandt? Een checklist.
 
1. Onvolledige personalia
Je CV begint met je persoonlijke gegevens. Het klinkt onvoorstelbaar, maar sommige mensen vergeten hun e-mailadres of mobiele telefoonnummer te vermelden. Het is erg lastig als je alleen op je vaste lijn of per brief te bereiken bent. Ook een geboortedatum moet altijd bij je personalia staan.
 
2. Een infantiel e-mailadres
Op je CV zet je jouw zakelijke kwaliteiten op een rij. Dat moet ook blijken uit het e-mailadres. Vermijd daarom een adres dat is geïnspireerd op een koosnaampje van je liefje of de bijnaam die je vrienden of jaarclubgenoten gebruiken.
 
3. Irrelevante bijbanen beschrijven
Zodra je een aantal jaar professionele werkervaring hebt, kun je dat bijbaantje als krantenbezorger of vakkenvuller op je zestiende wel schrappen. Heb je toch wat vulling nodig? Vermeld dan uitsluitend de functie ('vakkenvuller') en niet je verantwoordelijkheden, zoals 'het stapelen, prijzen en in de schappen leggen van goederen'. Tenzij deze ervaring zeer relevant is voor de baan waarop je solliciteert, natuurlijk.
 
4. Computerervaring: e-mailen en internetten
Elke hoogopgeleide wordt verondersteld zijn weg te kunnen vinden op internet, fatsoenlijke mails te kunnen versturen en met Word en Excel om te kunnen gaan. Ook je basisschool, vakkenpakket en zwemdiploma's voegen niets toe aan jouw professionaliteit. Integendeel, ze doen zelfs afbreuk aan de rest van je CV.  Let wel, specialisaties of afstudeerrichtingen zijn wél relevant.
 
5. Alles op twee A4'tjes proppen
Sommige kandidaten houden angstvallig vast aan een maximum van twee A4'tjes voor het CV. Als ze die grens dreigen te overschrijden, wijzigen ze de lay-out zodanig dat de tekst alsnog past. Neem van mij aan dat dit niet werkt. Schrap eerst alle irrelevante informatie (zie 3 en 4). Heb je dan nog te veel tekst? Gebruik liever een extra A4'tje dan dat de recruiter door de bomen het bos niet meer ziet. En houd het leesbaar: lettergrootte tien is echt het minimum.
 
6. Spelfouten
Print je CV en lees alles rustig na. Zo zie je de fouten beter dan op je computerscherm. Of laat je CV een keer door iemand anders lezen.
 
7. Motivatie vermelden
Je gegevens, opleidingen en ervaringen horen in je CV. Je motivatie voor de functie hoort in de sollicitatiebrief. Schrijf dus geen lange verhalen in je CV.
 
8. Functietitels weglaten
Kandidaten die een functie hebben vervuld die niet precies overeenkomt met de uitgevoerde taken of verantwoordelijkheden, laten soms functietitels achterwege. Ze vermelden dan uitsluitend de werkgever met daaronder de bijbehorende verantwoordelijkheden. 
Weet dat HR-managers CV's screenen op functietitels. Als die ontbreken, wek je de suggestie dat je iets verdoezelt of je CV probeert te pimpen. Had je niet echt een functietitel? Vermeld dan iets in de trant van 'algemeen medewerker' of 'medewerker projectondersteuning'.