CURRICULUM VITAE MAKEN? 7 TIPS VOOR SUCCES

Bron: www.solliciteerbeter.nl

Met je curriculum vitae ga je de werkgever ervan overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor een functie. En dat het zeker de moeite loont om jou uit te nodigen op sollicitatiegesprek. Hoe je zo'n ijzersterk curriculum vitae schrijft? Bekijk de volgende tips.
 
Heeft je curriculum vitae een overzichtelijke opbouw?
Is je curriculum vitae overzichtelijk opgebouwd? Zodanig dat een personeelsadviseur het snel kan doornemen? Een overzichtelijke opbouw van je curriculum vitae kan bijvoorbeeld zijn: persoonlijke gegevens; profiel; opleidingen en cursussen; werkervaring; overige informatie. Of: persoonlijke gegevens; profiel; werkervaring; opleidingen en cursussen; overige informatie. Zorg er ook voor dat je je werkervaring en opleidingen a-chronologisch beschrijft. Begin dus met het noemen van je laatste of huidige opleiding en je laatste of huidige baan. Deze zijn vaak het meest relevant.
 
Heeft je curriculum vitae een overzichtelijke lay-out?
Gebruik tussenkopjes en witregels om de verschillende onderdelen van je CV duidelijk van elkaar te onderscheiden. Deze tussenkopjes maken je CV makkelijk scanbaar. Je helpt er de lezer mee om je curriculum vitae door te nemen.
 
Heeft je curriculum vitae een goed leesbaar lettertype?
Gebruik in je curriculum vitae een makkelijk leesbaar lettertype. Hetzelfde lettertype als in je sollicitatiebrief. Zodat meteen te zien is dat je curriculum vitae en je sollicitatiebrief bij elkaar horen. Veel gebruikte lettertypes zijn Arial, Verdana en Times New Roman.
 
Is je curriculum vitae afgestemd op de vacature?
Je kunt het maken van je curriculum vitae vergelijken met het opstellen van een offerte. Die offertes die het meest toegesneden zijn op de vraag van de klant maken de beste kansen. Stem je curriculum vitae dan ook af op de vacature waarop je solliciteert. Ga na wat er in de vacature precies gevraagd wordt aan ervaring en competenties. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd om leidinggevende capaciteiten? Omschrijf dan de door jou verrichte werkzaamheden waaruit blijkt dat je over deze capaciteiten beschikt. Je kunt bijvoorbeeld vermelden dat je projectleider bent geweest van belangrijke beurspresentaties. Het afstemmen van je curriculum vitae op de vacature kost misschien even tijd. Maar het kan je wel een sollicitatiegesprek en een baan opleveren.
 
Is je curriculum vitae kort en bondig geformuleerd?
Denk eens aan de personeelsadviseur die 200 curricula vitae moet doornemen. Waar is deze het meest mee gediend? Juist. Met een bondig curriculum vitae waarin je jezelf zo helder en aantrekkelijk mogelijk presenteert. Zorg er dan ook voor dat je curriculum vitae uit maximaal 2 A4'tjes bestaat. Lukt dat niet? Ga dan over op 2 pagina's. Maar wees wel kritisch op datgene wat je in je curriculum vitae opneemt. Zorg ervoor dat het alleen relevante informatie is en ga niet teveel uitweiden. Bewaar de uitgebreide uitleg en details voor het sollicitatiegesprek.
 
Heeft je curriculum vitae helder taalgebruik?
Vermijd in je curriculum vitae en sollicitatiebrief te veel vaktaal. Houd er rekening mee dat ze gelezen kunnen worden door een personeelsadviseur die specifieke vaktermen niet begrijpt. En ze daarom niet op waarde kan schatten. Te veel vaktermen zouden dan voor onduidelijkheid en verwarring kunnen zorgen. Vermijd ook het gebruik van afkortingen. Schrijf alle woorden voluit. Dit geldt natuurlijk niet voor titels zoals drs. of MA.
 
Is je curriculum vitae foutloos geschreven?
Is je curriculum vitae af? Print deze dan en lees het nog eens goed door. Verwijder alle spelfouten en fouten in de interpunctie. Controleer ook of je niet een fout hebt gemaakt in de jaartallen die je noemt. Laat je curriculum vitae daarna door een vriend of vriendin kritisch nalezen. Check, check en dubbelcheck is hier het motto. Je curriculum vitae is je visitekaartje waarmee je uitgenodigd wilt worden voor een sollicitatiegesprek. Daarom moet het foutloos zijn.