NETWERKEN: DO'S + DON’TS

De meeste banen worden gevonden via het eigen netwerk. Het is dus belangrijk dat je je netwerk doelbewust gebruikt en uitbreidt. Maar hoe doe je dat? Wat zijn de belangrijkste do's and don'ts?

Netwerken betekent eigenlijk gewoon: zoveel mogelijk mensen laten weten dat je een baan zoekt (en wát je zoekt). Netwerken is daarvoor een gouden middel. Jouw netwerk houdt namelijk niet op bij de mensen die je zelf kent. Via hen heb je ook toegang tot mensen die jij misschien niet kent, maar die je wel behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken naar werk.
Heb je het filmpje over netwerken in ons e-learning centre al bekeken? (je vindt het onder 'E-learning/Opdrachten'). Hieronder nog even kort wat tips op een rijtje.

Do's van netwerken
 • Denk eraan als je mensen ontmoet om ze te vragen naar hun gegevens (en bewaar deze zorgvuldig) of nodig ze uit om te linken op LinkedIn.
 • Richt je vooral op mensen die je sympathiek vindt. Dat is meestal wederzijds en zo ontstaat vanzelf een sfeer van ontspanning en sympathie, waarin anderen graag iets voor jou willen doen. Bovendien: bij sympathieke mensen hoef je geen moeite te doen om oprecht geïnteresseerd te zijn, en oprechtheid en vertrouwen zijn essentieel.
 • Houd de lange termijn in de gaten. Misschien is iemand op dit moment voor jou minder interessant, maar je weet nooit hoe je hem/haar in de toekomst nog eens nodig kunt hebben.
 • Word een goed luisteraar en leer open vragen te stellen. Dat helpt niet alleen om een band op te bouwen, maar geeft je ook inzicht in de waarde van die persoon als contact.
 • Kies je eigen aanpak en stijl. Blijf je het vreselijk vinden om mensen te benaderen op recepties en netwerkborrels? Kwel jezelf dan niet en kies een andere manier om met hen in contact te komen. Schrijf je liever dan dat je praat, doe het dan via een online kanaal, bijvoorbeeld Linkedin of een online forum, of via e-mail. Ben je juist een prater? Pak dan de telefoon of stap op iemand af die je interessant vindt en begin een gesprek. Waar het om gaat is dat jij de stijl van netwerken vindt die bij jou past. Pas dan wordt netwerken authentiek en effectief, en trouwens ook echt leuk om te doen!
Don'ts van netwerken
 • Doe nooit alsof; wees echt en oprecht. Wees jezelf.
 • Heb niet al te hoge verwachtingen. Ga er 'blanco' in, gooi visjes uit en wacht af wat er gebeurt. Bij deze persoon geen resultaat? Geen probleem, er zijn nog veel meer vissen in de oceaan.
 • Praat niet te lang over jezelf, maar toon belangstelling in de ander.
 • Wrijf niet bij elke kans die je krijgt jouw probleem onder iemands neus. Netwerken is geen harde verkoop. Het is een manier om kwalitatief goede contacten op te doen om informatie te vergaren en je kansen te vergroten.
 • Roddel nooit over iemand anders (dat zegt immers meer over jou dan over de ander!).
 • Loop niet met je visitekaartje in de hand op iemand af, dat oogt veel te gretig.
Veel succes!