CV OPSTELLEN

Bron: Carrieretijger.nl - Auteurs: Ysolde Bentvelsen en Mariëlle de Groot

Je curriculum vitae (CV) vertelt wie je bent en wat je kunt. Je CV bevat uitsluitend feiten: alle relevante werkervaringen, opleidingen, vaardigheden en kwaliteiten moeten uit je CV naar voren komen. Daaruit krijgt de selecteur een beeld van je vaardigheden, je werkniveau, je kennis en je werkervaring. In je CV leg je de nadruk op de elementen die voor de functie van belang zijn.
 
Bovendien zorg je ervoor dat je jezelf verkoopt in je CV. Dat doe je door je sterke punten naar voren te brengen en je zwakke punten niet of zo onopvallend mogelijk op te nemen.
De uitdaging is dat kort, bondig en overzichtelijk te doen. Je CV is vaak het eerste waarnaar gekeken wordt. Als je CV niet voldoet aan de gestelde eisen, wordt je sollicitatiebrief vaak niet eens meer gelezen. Zorg ervoor dat je CV niet meer dan twee pagina's beslaat.

Soorten CV's
 • De standaard-CV is een chronologisch CV. Dit CV bevat in chronologische volgorde de functies die je hebt vervuld en andere activiteiten die je in je leven hebt ontplooid.
 • In het vaardigheden-CV (ook wel functioneel CV genoemd) neem je niet de tijdvolgorde, maar je vaardigheden en competenties als uitgangspunt. Een vaardigheden-CV is lastiger te maken dan een chronologisch CV. Het kan wel een heel interessant CV opleveren, omdat het echt over jou gaat en er geen feiten in staan die afleiden, zoals allerlei jaartallen en namen van bedrijven.
 • Een netwerk-CV is een CV dat geschikt is om breed in je netwerk te verspreiden. Zo'n netwerk-CV is eigenlijk een profielschets. In het CV vermeld je naar wat voor functie je op zoek bent. Een netwerk-CV kun je gebruiken om wervings- en selectiebureaus of bedrijven voor jou te interesseren. Zo'n CV is soms ook geschikt voor open sollicitaties.
 • Wil je over de grens werken, dan is een Europass-CV wellicht geschikt. Dit CV is een standaard-CV dat in de Europese landen wordt erkend.
Algemene tips
 • Stuur bij een sollicitatie altijd een CV mee, ook als daar niet expliciet om wordt gevraagd.
 • Andersom geldt: stuur bij een CV altijd een sollicitatiebrief. Een CV bevat slechts feiten; je sollicitatiebrief voegt daar een persoonlijke noot aan toe.
 • Gebruik actief taalgebruik als je voorbeelden geeft: 'ik gaf leiding aan', 'ik organiseerde' etc.
 • Schrijf afkortingen voluit en vermijd jargon, tenzij je geheel binnen dezelfde branche solliciteert als waar je al werkt en je er zeker van bent dat iedereen (ook de mensen van Personeelszaken) de termen kent.
 • Wil je je CV publiceren in een vacaturebank of een CV-bank, bekijk dan goed welke eisen er aan het CV worden gesteld. Denk goed na over de steekwoorden waarmee je gevonden wilt worden.
 • Wil je je CV een persoonlijk tintje geven, voeg dan een persoonlijk profiel toe waarin je kort uitlegt wie je bent en wat je te bieden hebt.
 • Wees altijd eerlijk in een CV. Een ontdekte leugen of te veel bluf kan je duur komen te staan.
 • Vermeld geen referenties in je CV, tenzij daar uitdrukkelijk om is gevraagd.
 • Heb je kinderen? Vermeld ze alleen op je CV als je jezelf ermee verkoopt.
Vermijd gaten in je CV. Als je een bepaalde periode werkloos bent geweest, vermeld dan andere zaken waarmee je je in die periode hebt beziggehouden. Om een gat in je CV minder op te laten vallen, kun je een vaardigheden-CV gebruiken.