10 TIPS VOOR EEN GOEDE SOLLICITATIEBRIEF

Hoe schrijf je een correcte sollicitatiebrief? Hoe zorg je dat jouw brief bij een eerste selectie in elk geval terecht komt op de stapel 'relevant' en dat jij als kandidaat overkomt als 'geschikt'? Of beter nog: hoe zorg je dat jouw brief opvalt als er sprake is van een groot aantal sollicitaties?

Een goede sollicitatiebrief voldoet aan enkele basisvoorwaarden. Daarnaast kan jouw creativiteit (en daarbij mag je je ook heus laten inspireren door voorbeelden van anderen!) nét dat beetje meer bieden.


Bekijk eerst even het filmpje over brieven schrijven in ons e-learning center (E-learning/Opdrachten/Sollicitatiebrief).

Een goede sollicitatiebrief bevat in elk geval de volgende onderdelen (grofweg is dit ook de indeling van een goede brief, van boven naar beneden):
 • adres van de werkgever en de naam van de persoon tot wie je je richt
 • datum waarop en plaats van waaruit je de brief schrijft
 • onderwerp waarover je schrijft (meestal: vacature/functienaam)
 • aanhef
 • antwoord op de vraag waar of hoe je de vacature hebt gevonden
 • antwoord op de vraag waarom je enthousiast bent over deze vacante functie
 • antwoord op de vraag waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken
 • antwoord op de vraag hoe jij voldoet aan de functie-eisen
 • afsluiting met toezegging dat je graag je brief wilt toelichten tijdens een persoonlijke ontmoeting
 • ondertekening met handtekening
 • jouw naam, adres en woonplaats
 • jouw telefoonnummer en e-mailadres
 • indicatie van eventuele bijlagen, zoals je cv.
Hieronder vind je 10 tips voor de verdere uitwerking van een goede brief:
 1. Zorg voor een heldere structuur in je tekst, zodat in één oogopslag duidelijk is waar wat staat. Een handige formule daarvoor is het stellen van vragen. Schrijf die voor jezelf op (maar vergeet ze later niet weg te halen). Formuleer vervolgens op elke vraag je antwoord. Maak van elk antwoord een afzonderlijke alinea. Want let wel: de ontvanger van jouw sollicitatiebrief zal in eerste instantie eerder 'scannen' dan lezen. Zeker als er voor de functie meerdere brieven binnenkomen. Zorg dus voor overzicht.
 2. Zorg voor een rustige bladspiegel (= totaalbeeld pagina). Gebruik geen inspringingen en laat alle alinea's links 'uitlijnen'. Houd je alinea's kort en krachtig (max. 4 zinnen, 6-8 regels) met steeds een witregel tussenruimte en probeer de lengte van je brief te beperken tot één A4 (één kantje).
 3. Gebruik één prettig leesbaar lettertype in een corpsgrootte van min. 10 en gebruik zo min mogelijk accentueringen (vet, cursief of onderstreept, woorden in hoofdletters of in kleur). Accentueer alleen onderdelen die echt moeten opvallen.
 4. Oefen op mooie zinnen en raak vooral niet in paniek als die niet meteen komen opborrelen. Laat je inspireren door brieven van anderen. Maak bijvoorbeeld voor jezelf een mapje aan met goede voorbeeldzinnen of 'juweeltjes' die je zelf hebt bedacht.
 5. Begin je brief met een opvallende openingszin, waarmee je direct de aandacht van de ontvanger trekt. Probeer daarin origineel te zijn. Schrijf bijvoorbeeld niet: Hierbij solliciteer ik naar uw vacature van (functienaam) die ik (datum) aantrof op uw website. Dat is op zich een correcte formulering (die je overigens nog in vele leerboeken tegenkomt), maar wel een van dertien in een dozijn. Ga er eens voor zitten en probeer eens wat anders. Durf anders te zijn! Enkele voorbeelden die ons ooit zijn opgevallen (om je te inspireren):
 • Toen ik (aantal) jaren geleden (naam opleiding) volgde, had ik nooit durven dromen dat ik ooit nog eens zou solliciteren als (functie) bij uw organisatie. Maar met deze brief wordt die droom werkelijkheid.
 • Uw vacature in (bron) op (datum) is mij op het lijf geschreven! Heel graag leg ik u dan ook mijn motivatie en cv voor.
 • Toen ik (datum) uw vacature tegenkwam op/in (bron) sloeg mijn hart over van blijdschap. Graag licht ik u mijn enthousiasme nader toe.
 • Het klinkt u misschien vreemd in de oren, maar ...
 • Soms weet je het gewoon zeker. 100 %. Geen enkele twijfel. Mijn motivatie en geschiktheid passen uitstekend bij de vacature die u vacant stelt in (medium) op (datum). Graag leg ik u uit waarom.
 • Als klein meisje/jongetje droomde ik er al van om later (beschrijving taak/activiteit die bij vacature hoort). Met uw vacature voor een (functie) heb ik de kans om dit ook echt te gaan doen.
 • U bent op zoek naar een (eigenschappen, zoals: flexibele, enthousiaste, sociaal vaardige, etc.) (functionaris). Welnu, ik ben de persoon die u zoekt. Graag leg ik dit voor u uit.
 1. Wat je ook kunt doen, is een sollicitatiebrief in een opvallende vorm. Bijvoorbeeld op gekleurd papier of in een afwijkend formaat (anders dan de doorsnee-enveloppen), in de vorm van een krantenartikel of flyer. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een filmpje. Let er wel op dat de vorm qua uitstraling past bij de vacature en de organisatie. Een roze brief met glittertjes kan prima werk doen als je in de reclame of als schoonheidsspecialiste wilt gaan werken, maar aspirant-accountants of -heftruckchauffeurs kunnen beter iets anders verzinnen om op te vallen.
 2. Schrijf nette, niet te lange zinnen. Houd het kort, maar krachtig.
 3. Houd het doel van je brief voor ogen: blijf zakelijk, maar word niet te formeel. Probeer aan te sluiten bij de huidige spreektaal, maar let op dat je beleefd blijft (letterlijke spreektaal kan iets te direct en populair overkomen). Vermijd het gebruik van clichés. Een woord als 'uitdaging' gebruikt iedereen en is daarom inhoudsloos. Spreek de lezer in je brief altijd aan met 'u', zelfs als je hem of haar kent. Pas op met grapjes (die komen op papier zelden goed over) of persoonlijke ontboezemingen. Weid niet uit over zaken die nu nog niet relevant zijn. Wees ten slotte consequent in je stijlgebruik.
 4. Vraag om een gesprek in je afsluitende paragraaf en niet om de baan. Het is immers voor jou - net zo goed als voor deze werkgever - belangrijk om te weten of het klikt.
 5. Herlees je brief en laat hem het liefst ook nog door een ander lezen voordat je 'm verstuurt. Kortom: neem de tijd. Stel het schrijven niet uit tot vlak voor de sluitingsdatum, maar zorg dat je tijd overhoudt om er na een nachtje slapen nog eens met frisse ogen doorheen te lezen. Check op taal- en stijlfouten, maar kijk ook of het nog steeds goed 'voelt'.
Bekijk ook (als je dat nog niet hebt gedaan) de film in ons e-learning centre (E-learning/Opdrachten/Sollicitatiebrief) en de ondersteunende info 'Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?' (pdf-document met tips, je vindt het onder Ondersteunende info/Sollicitatietips). En leer van de voorbeelden die je vindt onder Ondersteunende info/Brieven en CV's.
 
Wil je ook eens weten hoe een werkgever te werk gaat bij het selecteren van brieven? Download dan het document 'Hoe selecteert een werkgever?' (Ondersteunende info/Sollicitatietips).