SOLLICITEREN: VACATURES VINDEN EN ANALYSEREN

Sinds internet zijn er talloze vindplaatsen voor vacatures die vanuit thuis zijn te raadplegen. Denk aan monsterboard en de nationale vacaturebank, maar bijvoorbeeld ook aan de databank van het UWV (www.werk.nl) of de websites van uitzendbureaus. Je kunt ze dagelijks raadplegen op het moment dat jij daar tijd voor maakt. Maar hoe vind je daarin je weg? En hoe selecteer je die vacatures die voor jou relevant zijn?

Onze eigen vacaturebank combineert de informatie van al deze websites. Een zoekrobot scant namelijk 24 uur per dag alle websites van werkgevers in Nederland op vacatures, evenals websites van wervings- en detacheringsbureaus. Bij elkaar biedt onze vacaturebank je dus een mooi overzicht van ongeveer 95% van alle gepubliceerde vacatures. Je kunt er het beste gebruik van maken door de aanmaak van een zogenaamd zoekprofiel (of meerdere). De zoekrobot stelt je dan dagelijks via e-mail op de hoogte van vacatures die beantwoorden aan jouw zoekprofiel(en). Vraag eventueel je coach om uitleg bij het aanmaken van zulke zoekprofielen. Je vindt onze vacaturebank in ons e-learning centre.

Maak gebruik van je netwerk!
40% van alle banen worden tegenwoordig gevonden 'via via'. Zorg dus dat zoveel mogelijk mensen weten dat je een baan zoekt en leg hen duidelijk uit wát je zoekt. Lees ook het artikel: netwerken: hoe doe je dat? (elders in deze nieuwsbrief).

Vacatures analyseren
Solliciteren begint met het analyseren van vacatures, dat wil zeggen: het zo goed mogelijk uitpluizen van een advertentietekst. Op die manier verzamel je informatie die je nodig hebt om straks zo gericht mogelijk een sollicitatiebrief samen te kunnen stellen. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over het bedrijf, beschrijving van de functie, functie-eisen als aantal jaren ervaring of vereiste vooropleiding, omvang van het dienstverband, plaats van de functie in het organigram van de organisatie, teamsamenstelling enzovoort. Zo'n gedetailleerde analyse levert stap voor stap de juiste informatie. Het is even oefenen, maar naarmate je dit vaker doet, gaat het een stuk gemakkelijker. Je wordt er steeds behendiger in! Bekijk ook ons filmpje over vacatures analyseren in ons e-learning centre voor verdere uitleg en een handig voorbeeld (je vindt het onder 'E-learning/Opdrachten/vacatureanalyse').

Tip: vacatureluurs.com : creatieve sollicitatietips, overzicht van netwerken en events voor werkzoekenden, inspirerende blogs en sollicitatiehumor.