SOLLICITEREN: 10 GOUDEN REGELS

Een van de onderdelen van je begeleidingstraject bij ons is solliciteren. Minutieus nemen we samen elk onderdeel van het sollicitatietraject onder de loep, van vacatures zoeken die bij je passen tot en met de vragen die je zelf kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Lees hier vast ter introductie de 10 gouden regels van solliciteren.

1. Lichaamstaal

Wees je tijdens het sollicitatiegesprek steeds bewust van jouw lichaamstaal (je houding, gezichtsuitdrukking). En ook van die van je gesprekspartner(s). Ten eerste is je kleding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet, maar overdrijf niet. Trek iets aan waarin je je comfortabel voelt en zorg dat je kleding past bij de cultuur van de organisatie
waar je solliciteert en bij de functie die je wilt krijgen. Maak dus vooraf een inschatting en doe zo nodig onderzoek. Ga niet in driedelig grijs als je vorkheftruckchauffeur wilt worden.
Neem tijdens het gesprek een actieve, geïnteresseerde en positieve houding aan. Geef een stevige hand bij binnenkomst en bij vertrek (geen ramp als die van de zenuwen een
beetje vochtig is, dat heeft bijna iedereen). Zit rechtop, liever iets naar voren gebogen dan naar achteren. Hang niet onderuit en vermijd een gesloten houding, bijvoorbeeld door je armen over elkaar geslagen te houden voor je borst. Houd ook steeds de lichaamshouding van je gesprekspartners in de gaten. Laten ze interesse zien of juist het tegendeel? Kun jij met jouw actieve houding hun houding beïnvloeden? (antwoord: jazeker wel!)
Bekijk vooral ook even het filmpje in ons e-learning centre over presenteren en houding. Je vindt het onder E-learning/Opdrachten/Presentatie.

2. Gebruik harde argumenten
Dat geldt zowel voor je brief en CV, als voor je gesprek. Gebruik zo veel mogelijk harde feiten
en argumenten die jouw geschiktheid voor de functie aantonen. Als je spreekt over je opleidingen en cursussen, werkervaring en behaalde successen, leg dan altijd een directe relatie naar de vacature. Vertaal deze dus naar de sector of het bedrijf waarvoor je solliciteert. Daarnaast maak je een overtuigende en goed voorbereide indruk als je harde feiten en cijfers weet te noemen, zowel uit je werkervaring als uit de sector en het bedrijf waar je solliciteert. Zeg dus bijvoorbeeld niet: ik heb veel succes gehad met die marketingactie. Maar zeg: die marketingactie leverde toen binnen X tijd Y nieuwe klanten op, waardoor de omzet dat jaar met Z% steeg.

3. Houd oogcontact
Bouw tijdens het gesprek een goed oogcontact op met je gesprekspartner(s). Als je hun blik steeds maar ontwijkt, dan maakt dat een slechte en onzekere indruk. Kijk ze dus
regelmatig in de ogen, maak direct contact. Zo overtuig je mensen en win je ze voor je! Overdrijf niet (staren), maar kijk je gesprekspartner gewoon regelmatig in de ogen. Bijvoorbeeld bij binnenkomst en vertrek, als je hem/haar een hand geeft, en ook tijdens het gesprek, als jij wat vertelt, maar ook als hij of zij wat vertelt. Zijn er meer dan een gesprekpartners, zorg er dan voor dat je iedereen aandacht geeft en aankijkt. Denk niet: ach, die is minder belangrijk, die hoef ik geen aandacht te geven. Want dan kun je achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan...

4. Gebruik vaktaal
Het helpt zeker als je in je brief of CV, of tijdens het gesprek terloops enkele vaktermen kunt
gebruiken die te maken hebben met de vacature en de sector of organisatie. Dat maakt duidelijk dat jij weet waarover je praat en dat je dezelfde taal spreekt als je interviewers.
Wees wel voorzichtig, overdrijf zeker niet en voorkom koste wat kost het gebruik van de verkeerde termen, want dan keert deze tip zich direct tegen jou. Gebruik dus alleen een vakterm als je echt weet wat die betekent en op een passend moment in het gesprek.

5. Volg bedrijven en organisaties
We zeggen het zo vaak: solliciteren op zich lijkt wel een baan. Dat vereist dat je toch wel een groot deel van de dag en de week bezig bent met het jagen op vacatures in de arbeidsmarkt. Een van de dingen die echt goed kunnen werken, is dat je bedrijven en organisaties die reorganiseren in de gaten houdt en dat je de personeelsafdeling belt om te vragen of er misschien nog geschikte vacatures aan zitten te komen in de nabije toekomst. Dit heeft natuurlijk geen zin als er massaontslagen plaatsvinden, maar wel als er veranderingen zijn die mogelijk nieuwe vacatures en functies gaan opleveren.

6. Besteed tenminste 20 uur per week aan solliciteren
Nogmaals: solliciteren is net werken. Misschien niet fulltime (alhoewel...), maar toch zeker wel halftime, mits je het goed doet en snel succes wilt boeken. Als je geen werk hebt, besteed dan minstens 20 uur per week aan het solliciteren en oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit geeft je, naast een voorsprong op 'collega-werkzoekenden' die het wat rustiger aan doen, ook structuur en regelmaat. En je blijft in contact met de werkende maatschappij. Het is in alle opzichten beter en gezonder om actief en in beweging te blijven, letterlijk en figuurlijk!

7. Roddel niet, klaag niet
Hoewel het je soms hoog kan zitten hoe je bijvoorbeeld door je vorige werkgever of anderen bent behandeld, laat hierover niets merken aan degene bij wie je solliciteert. Hang nooit de vuile was buiten, want dat keert zich vroeg of laat tegen je. Als je niet positief kunt zijn over ex-collega's of ex-werkgevers, wees dan feitelijk of zeg niets. Als je kwaad spreekt en klaagt, maakt dat een slechte indruk. Dit geldt trouwens ook voor eventuele privéproblemen, zoals 'mijn hond is ziek' of 'ik lig in scheiding'. Spreek er alleen over als die informatie echt van belang is voor de vacature en/of als men er rechtstreeks naar vraagt.

8. Gebruik je netwerk
Vertel tegen iedereen die je kent en tegenkomt dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Denk niet dat buren of familieleden je niet verder kunnen helpen. Dat blijken ze juist vaak wel te kunnen! De meeste mensen vinden tegenwoordig een baan via via. Als je het aan anderen vertelt, zullen zij het wellicht ook weer tegen anderen vertellen, die het weer aan anderen vertellen enz. Je zult er versteld van staan hoe dit je kan helpen. Vaak komen oplossingen vanuit de meest onverwachte hoeken en op de meest onverwachte momenten. Gebruik daarnaast je professionele netwerk. Onderhoud het en breid het uit, in de 'echte' wereld maar ook virtueel, bijvoorbeeld via LinkedIn of Twitter. En als je geen netwerk hebt? Dan is het de hoogste tijd om er eentje te gaan maken! En dat is gemakkelijker en gaat sneller dan je denkt.

9. Wees fit en kom op tijd
Is het je gelukt om op sollicitatiegesprek te gaan? Zorg dan dat je op tijd komt voor je afspraak, wat er ook gebeurt. Houd rekening met files en/of vertragingen in het openbaar Vervoer. Te laat komen is echt dodelijk. Beter een uur te vroeg dan 5 minuten te laat. Zorg daarnaast dat je gezond en fit bent. Ga de avond voor het gesprek op tijd naar bed. Sport en beweeg regelmatig. Als je geen sportschooltype bent, ga dan wandelen, zwemmen of fietsen. Doe het regelmatig en blijf het doen. Het zorgt er voor dat je sterk, rustig en helder wordt in je hoofd en je lijf. En dat je zelfverzekerd overkomt op je gesprekspartners.

10. Luister goed!
Natuurlijk is het belangrijk dat je tijdens het gesprek je zegje doet en dat je geen boksbal wordt van je gesprekspartners door alleen maar ja en amen te zeggen. Dat maakt geen sterke indruk. Stel in ieder geval goede vragen waaruit blijkt dat jij je hebt voorbereid en dat je weet waarover je praat. Maar nog belangrijker is het dat je goed en actief luistert. Goed luisteren en actief inspelen op wat je hoort, is echt een kunst. En het betaalt zich direct uit als jij die kunst beheerst. Dit doe je door direct in te spelen op wat je hoort van je gesprekspartners. En spits vooral je oren als de interviewer over de organisatie en de vacature praat. Je scoort echt als je de tijd neemt om goed te luisteren en vervolgens te laten merken dat je goed geluisterd hebt door een goed argument te noemen of een goede vraag te stellen.

Je kunt de 10 Gouden regels ook downloaden via ons e-learning centre. Je vindt ze onder Ondersteunende info/Sollicitatietips.