AMBITIES EN DRIJFVEREN

Een leuke oefening om de wellicht eindeloze rij van sollicitaties even te doorbreken: Wat zou je doen als je de hoofdprijs wint in de Lotto of de Staatsloterij? Zou je nooit meer gaan werken? Een mooi nieuw huis kopen of laten bouwen? Een Ferrari kopen? Eeuwig vakantie gaan vieren?
En dan? Als je drie maanden op het strand hebt gelegen met een pina colada in je hand, wat ga je dan doen? Zou helemaal niets doen geen sleur worden op den duur? Voor sommigen niet, maar veel mensen willen toch echt graag iets doen, of ze nu over miljoenen beschikken of niet. Ben jij ook zo iemand?
 
En wat zou je dan gaan doen? Wat is je droombaan? Of wat heb je altijd al eens willen ondernemen, proberen, onderzoeken, leren? Of wil je heerlijk hele dagen muziek maken, schilderen, paardrijden of schrijven? Denk hier eens rustig over na. Van de antwoorden die in je opkomen, kun je namelijk iets leren. Ze zeggen iets over jouw diepste wensen en drijfveren. Over datgene wat je het liefste zou doen, als je helemaal VRIJ zou zijn. Het is belangrijk die wensen en drijfveren te kennen van jezelf. Ze kunnen bepalend zijn voor de inrichting van je verdere leven/loopbaan en ze zeggen iets over hoe jij in het leven staat.
 
Stel dat je blijft werken, in een baan die bij je past. Veel mensen die de hoofdprijs in een loterij winnen, doen dat. Gewoon, omdat ze in contact willen blijven met andere mensen die ze kennen en vertrouwen. Omdat ze hun dagen op die manier zinvol besteden. Omdat het ze regelmaat en rust geeft. Omdat het ze met beide benen op de vloer houdt. Onderzoek toont aan dat de winnaars die het zó doen, op de lange duur ook gelukkiger zijn dan de mensen die acuut ontslag nemen en rare, wilde dingen met hun nieuwe geld gaan doen. Want die laatsten verliezen vaak het contact met wie ze echt zijn. Ze jagen droombeelden na en vallen vaak in een diep, zwart gat.
 
Kijk nog eens naar jouw eigen antwoorden op die vraag: wat zou je doen als je de hoofdprijs wint in een loterij? En vraag je vervolgens af: en waarom doe ik dat niet nu? Wat houdt me eigenlijk tegen? 
 
Het doornemen van dit soort vragen lijkt misschien wat ver gezocht, maar het geeft je inzicht in wie je bent. Waarom jij de dingen doet die je doet (en hebt gedaan). Met die kennis kun je je zoektocht op de arbeidsmarkt en je eigen profilering aanscherpen. 
 
Ten slotte nog een leuke tip voor als je nog steeds een beetje zoekende bent naar mogelijke functies. Op deze website kun je jouw talent(en) invullen en dan krijg je automatisch een aantal mogelijke functies voorgeschoteld. En ook al zit de juiste functie er voor jou nog niet bij, het kan je misschien wel op nieuwe ideeën brengen: www.ikkan.nl