EEN EIGEN LOOPBAANCOACH

Loopbaanadvisering (ook wel loopbaanbegeleiding of -coaching genoemd) betekent dat je samen met een persoonlijke begeleider aan de slag gaat om uit te vinden wie je bent, wat je wilt, waarom je dat wilt, hoe je dat kunt bereiken en wat andere mogelijkheden zijn. 
Meestal is de aanleiding voor het inschakelen van loopbaanbegeleiding dat je je niet lekker voelt in je huidige werk. Maar loopbaanadvies is ook zinvol als je van baan wil of moet veranderen of als je zonder werk zit. 
 
Wat doet een loopbaanadviseur?
Een loopbaanadviseur helpt je bij het in kaart brengen van dromen, ambities, kwaliteiten, valkuilen en de manier waarop je kwaliteiten nog verder kunt ontwikkelen. Elke loopbaanadviseur heeft een eigen specialisme en eigen stijl. Geen enkel adviestraject is dan ook hetzelfde. Leg je een bepaalde casus voor aan drie adviseurs dan krijg je verschillende oplossingsmogelijkheden. Kenmerk van de werkwijze van elke adviseur is vragen stellen: véél vragen. Die zijn allemaal bedoeld om inzicht te geven, vanuit de overtuiging dat inzicht je verder helpt. Uiteindelijk vind je door loopbaancoaching een nieuwe baan en/of ga je prettiger werken.
 
Een loopbaancoachingstraject bestaat doorgaans uit 6 à 8 gesprekken in een tijdsbestek van 3 tot 4 maanden, waarbij je ook huiswerkopdrachten krijgt. De coachsessies zijn erop gericht om je bewust te maken van jouw potentiële kwaliteiten en talenten. Zo ontstaat er keuzevrijheid, zelfrespect en een motivatie om datgene te gaan doen waar je van nature goed in bent en waaraan je plezier beleeft. Loopbaancoaching helpt je bovendien om inzicht te krijgen in de overtuigingen die je belemmeren om werk te vinden dat echt bij je past. Dat kan zijn een baan in loondienst, maar ook het starten van jouw eigen bedrijf.
 
Wat levert het je op? 
Afhankelijk van de vraagstelling kan een individueel loopbaantraject je het volgende opleveren:
 • Je bent je (weer) bewust van jouw dromen en passies.
 • Je hebt inzicht in wat jou in beweging brengt, wat jou motiveert.
 • Je maakt een duidelijke eigen keuze rondom je loopbaan, zoals het zoeken naar een nieuwe bestemming binnen of buiten je huidige organisatie.
 • Je doorbreekt blokkades in je huidige functioneren.
 • Je hebt een duidelijk beeld van je kwaliteiten en competenties, van wat je drijft en wat je echt belangrijk vindt in je werk.
 • Je hebt meer zelfvertrouwen, zelfsturing en veerkracht.
 • Je hebt meer kansen bij het zoeken van een andere baan, zowel intern als extern.
 • Je hebt een helder persoonlijk profiel, waardoor je nieuwe loopbaankeuzes kunt maken.
 • Met een concreet stappenplan ben je in staat om je doel daadwerkelijk te bereiken.
 
Wat doet een loopbaanadviseur niet?
Een loopbaanadviseur is geen therapeut. Hoewel sommige adviseurs ook ingaan op zingevingsvragen, zullen ze niet helpen bij het realiseren van gedragsverandering als antwoord op levensvragen. Voor effectief loopbaanadvies is het belangrijk dat je positief en actief in het leven staat.
 
Word je eigen loopbaancoach!
'Welke kleur heeft jouw parachute' is een soort zelfhulp-loopbaancoaching-handleiding. Stap voor stap laat Richard Bolles zien hoe je ook in zware tijden je droombaan kunt vinden: want zelfs in deze economisch moeilijke periode zijn er altijd openstaande vacatures. Bolles geeft een inspirerend en gedetailleerd plan om je carrière of je leven te veranderen. Deze herziene editie bevat veel praktische oefeningen en tips waarmee werkzoekers en carrièreplanners antwoord krijgen op drie basisvragen:
 1. Wat? (kan ik, wil ik in mijn leven doen, is mijn ideale loopbaan, de baan van mijn dromen)

 2. Waar? (moet ik zoeken naar een baan, wil ik werken en wonen)
 3. Hoe? (krijg ik een werkgever te spreken, voer ik een sollicitatiegesprek, onderhandel ik over het salaris).


Om Fortune te citeren: de Parachute is 'de gouden standaard van de loopbaangidsen'. Wereldwijd zijn van dit boek inmiddels bijna 11 miljoen exemplaren verkocht.