NETWERKEN: DO'S + DON’TS

Solliciteren is vooral een kwestie van goed netwerken. De meeste banen worden namelijk gevonden via het eigen netwerk. Recente onderzoeken tonen zelfs percentages aan tussen de 60 en 80%! Dat wil zeggen dat al meer dan de helft van alle werkzoekenden een nieuwe baan vindt via via! 
 
Netwerken betekent eigenlijk gewoon: zoveel mogelijk mensen laten weten dat je een baan zoekt (en wát je zoekt). In jouw netwerk zitten namelijk niet alleen mensen die je kent via bijvoorbeeld een vereniging of club, maar ook familieleden, vrienden, kennissen, buren, oud-collega's, oud-klasgenoten enz. En ook die mensen hebben allemaal weer een netwerk, bestaande uit mensen die jij misschien niet kent, maar die je wel behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken naar werk. Meestal is een netwerk spontaan ontstaan en gegroeid. Maar je kunt het ook heel doelbewust uitbreiden en gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan zoekt. Kortom, maak werk van je netwerk!
Bekijk het filmpje over netwerken: hoe doe je dat? in ons e-learning center.
 
Hoe kun je je netwerk benutten?
Gemiddeld kent iedereen ongeveer vijfhonderd mensen. En die vijfhonderd mensen kennen op hun beurt ook weer zo'n vijfhonderd mensen. Als je doorrekent, betekent dit dat jij slechts één contact bent verwijderd van maar liefst 250.000 mensen. In deze eerste 'ring' om jou heen moet het toch mogelijk zijn iemand te vinden die jou verder kan helpen! 
 
Om je netwerk ten volle te benutten, zijn de volgende stappen belangrijk:
 
1. Bepaal je doel
Stel vast wat wil je bereiken met het netwerken. 
 
2. Eerst Geven
Netwerken is geven en nemen, maar je begint altijd met geven. Je maakt jezelf 'zichtbaar' in je netwerk door actief anderen te helpen met het bereiken van hun doelstellingen. Doe dit belangeloos, vanuit oprechte interesse en betrokkenheid. Daar kweek je goodwill mee. De basis van een goed netwerk is vertrouwen. In een netwerk deel je kennis, informatie en contacten. Help anderen in jouw netwerk dus aan goede informatie, advies, nieuwe contacten. Geef tips, wees alert en attent, reageer op berichten en zoekvragen van anderen. Je zult zien: dan krijg je ook dingen terug.
 
3. Breng je netwerk in kaart
Jouw netwerk bestaat uit een aantal onderdelen, zoals: familie, vrienden, kennissen, collega's, oud-klasgenoten, mensen die je kent van de sportvereniging enz. Zet deze onderdelen eens voor jezelf op een rijtje. Dit kun je doen op een vel papier, in Outlook (groepen contactpersonen) of bijvoorbeeld door je verzameling visitekaartjes in verschillende stapeltjes te sorteren. Kijk vervolgens naar het doel dat je bij punt 1 hebt geformuleerd (bijvoorbeeld het krijgen van een nieuwe baan), bekijk je netwerk opnieuw en vraag je af: als ik een nieuwe baan wil krijgen, welke onderdelen van mijn netwerk zijn voor mij dan het meest belangrijk en interessant? Welke onderdelen moet ik vooral gaan gebruiken en wellicht ook uitbreiden? 
Heb je al een LinkedIn-account? Een leuk middel om je netwerk te visualiseren is: http://inmaps.linkedinlabs.com (zie afbeelding hierboven) en kijk vooral ook even bij je network-statistics (knop onder 'contacten').
 
4. Ga bewust netwerken - overal!
De kunst is nu om overal, waar je ook komt, bewust aan je netwerk te werken. Niet alleen bij zakelijke gelegenheden, maar ook bij privé-bijeenkomsten of bijvoorbeeld een opleiding of training. Overal ontmoet je interessante mensen. Bedenk als je iemand ontmoet steeds: misschien kunnen wij iets voor elkaar betekenen. Wissel visitekaartjes uit of zoek elkaar de volgende dag op via google of LinkedIn en leg het contact vast. 
Vind je het moeilijk om mensen op deze manier te benaderen? Begin dan eens met een persoonlijk gesprek met iemand die je aardig vindt en die je vertrouwt. Voer een ontspannen gesprek, wees belangstellend en duidelijk over wat jij wilt. Iemand die jou mag, wil je vast wel weer aan een andere vriendelijke en bereidwillige gesprekspartner helpen, en zo maak je al een goed begin met het netwerken. Ter geruststelling: netwerken is in het zakenleven heel gebruikelijk. De meeste mensen zijn het gewend en zullen niet raar opkijken als jij ze benadert. Zeker in de fase waarin het alleen nog maar gaat om contact leggen en registratie van elkaars gegevens.
  
5. Leg je vraag voor
Contact leggen gaat vaak spontaan en natuurlijk. Maar je kunt ook heel gericht iemand benaderen met een vraag. Bijvoorbeeld door iemand te bellen of te e-mailen. Let wel: vraag om advies, vraag nooit direct naar een baan. Dat werkt vaak niet en wekt weerstand. Mensen zijn echter graag bereid om hun kennis met je te delen en om je door te verwijzen naar anderen die je misschien verder kunnen helpen. Vraag naar referenties: namen van mensen die jouw gesprekspartner goed kent en vertrouwt. Dan kun je mailen of bellen met: "Uw naam en contactgegevens kreeg ik van X, hij adviseerde mij om eens contact met u te zoeken". Dit werkt bijna altijd.
 
6. Onderhoud je contacten
Wees zorgvuldig en attent in het onderhouden van je contacten. Reageer op verzoeken van anderen. Bedank mensen die iets voor jou hebben gedaan zo snel mogelijk. Vertel wat hun hulp voor jou heeft betekend. Accepteer uitnodigingen of laat tijdig weten dat je bent verhinderd. Laat in elk geval van je horen. Maar laat ook eens van je horen als je niks van de ander wilt of nodig hebt. Geef! En je zult ontvangen. 
 
Do's van netwerken
  • Verzamel visitekaartjes en sla deze logisch op, schrijf bij/op het kaartje waar je iemand hebt ontmoet en eventuele bijzonderheden.
  • Richt je vooral op mensen die je sympathiek vindt. Dat is meestal wederzijds en zo ontstaat vanzelf een sfeer van ontspanning en sympathie, waarin anderen graag iets voor jou willen doen. Bovendien: bij sympathieke mensen hoef je geen moeite te doen om oprecht geïnteresseerd te zijn, en oprechtheid en vertrouwen zijn essentieel.
  • Houd de lange termijn in de gaten. Misschien is iemand op dit moment voor jou minder interessant, maar je weet nooit hoe je hem/haar in de toekomst nog eens nodig kunt hebben.
  • Kies je eigen aanpak en stijl. Blijf je het vreselijk vinden om mensen te benaderen op recepties en netwerkborrels? Kwel jezelf dan niet en kies een andere manier om met hen in contact te komen. Schrijf je liever dan dat je praat, doe het dan via een online kanaal, bijvoorbeeld Linkedin of een online forum, of via e-mail. Ben je juist een prater? Pak dan de telefoon of stap op iemand af die je interessant vindt en begin een gesprek. Waar het om gaat is dat jij de stijl van netwerken vindt die bij jou past. Pas dan wordt netwerken authentiek en effectief, en trouwens ook echt leuk om te doen!
Don'ts van netwerken
  • Doe nooit alsof; wees echt en oprecht. Wees jezelf.
  • Heb niet al te hoge verwachtingen. Ga er 'blanco' in, gooi visjes uit en wacht af wat er gebeurt. Bij deze persoon geen resultaat? Geen probleem, er zijn nog veel meer vissen in de oceaan.
  • Praat niet te lang over jezelf, maar toon belangstelling in de ander.
  • Loop niet met je visitekaartje in de hand op iemand af, dat oogt veel te gretig.

Veel succes!