VOOR JEZELF BEGINNEN: ZZP

Regelmatig kiezen kandidaten tijdens onze re-integratie- en outplacementtrajecten voor het zelfstandig ondernemerschap (Zelfstandige Zonder Personeel). VWSC kan je begeleiden bij de voorbereiding en opzet van een eigen bedrijf. Samen ontwikkelen we dan een op maat gesneden plan van aanpak, inclusief een bedrijfs- en financieringsplan. Daarbij besteden we onder andere aandacht aan je bedrijfsidee, kennis van de markt, motivatie en inzicht in eigen capaciteiten en vaardigheden (sterke en zwakke kanten, kansen en bedreigingen).

Nederland telt inmiddels meer dan 700.000 ZZP-ers en dat aantal groeit nog steeds. Natuurlijk is niet iedereen geschikt om ZZP-er te worden, maar als je goed bent in je vak en je hebt een netwerk, dan is het misschien toch een mogelijkheid om eens wat langer over na te denken.
Voor werkzoekenden die al langere tijd solliciteren, is het zelfstandig ondernemerschap zeker een optie. Dat kan zelfs vanuit een uitkeringssituatie. Het is met ZZP-er worden eigenlijk net als met solliciteren en netwerken: veel mensen denken te snel dat ze dat niet kunnen, terwijl het een hele goede, motiverende en zinvolle volgende stap in je loopbaan kan zijn, mits je je er even in verdiept en over wat drempels en belemmerende overtuigingen weet heen te springen.

Wanneer kun je ZZP-er worden?
Stel: je bent ergens goed in (jouw vak, specialisme), er is in de markt behoefte aan mensen die daar goed in zijn, je kunt er duidelijk en met enthousiasme over vertellen, je hebt een persoonlijk en zakelijk netwerk (hoe bescheiden ook), je kunt omgaan met onzekerheid en je bent flexibel (soms is er werk en inkomen, en soms ook even niet), je houdt van vrijheid en kunt goed zelfstandig werken, je hebt discipline (in elk geval voldoende om zonder stimulans van een baas aan het werk te gaan) en je geeft niet direct op als iets niet lukt. Dan ben je geschikt als ZZP-er. Nóg beter is het als je een ondernemende instelling hebt, dat wil zeggen: je gaat er op uit, maakt gemakkelijk contact, je wacht niet totdat anderen gaan bewegen. Je beseft dat jij het zelf moet doen.

ZZP-er worden kun je in principe in elke branche of sector. Zo zijn er in de bouw en de zorg steeds meer ZZP-ers te vinden. Ken je mensen die als ZZP-er of ondernemer werken in jouw branche of sector? Ga dan eens met ze praten. Vraag hen naar hun ervaringen, wat hun goed bevalt en wat minder. Het kan je helpen om je eigen plan te maken. Het is zowiezo goed om met ZZP-ers te praten, ook al werken ze misschien in een hele andere branche of sector. Zij kunnen je vertellen over wat zij zelf hebben meegemaakt, waar je allemaal aan moet denken en welke instanties er allemaal zijn. En natuurlijk vooral: welke fouten zij hebben gemaakt. Daarnaast bieden de websites van ZZP-Nederland, Freelancers-platform Lancelots en de Kamer van Koophandel veel informatie voor starters.

Starten met een uitkering
Je kunt ook voor jezelf beginnen met behoud van een uitkering. Het UWV biedt mogelijkheden om het zelfstandige ondernemerschap te verkennen (gedurende een bepaalde periode). Je hoeft dan in die periode niet te solliciteren. Je moet dan wel voldoen aan enkele voorwaarden. Om te beginnen moet je een ondernemersplan schrijven, opdat je werkcoach van het UWV kan beoordelen hoe serieus je bent en of het een haalbare kaart is. Zo'n plan bestaat al gauw uit een twintigtal pagina's (de meeste banken en de KvK stellen gratis voorbeelden ter beschikking), waarin je de aard van je bedrijf beschrijft, je doelen, missie, kwaliteiten en tekortkomingen, concurrentieanalyse, acquisitieplan en een prognose van de boekhouding. Pas met fiat van het UWV kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft je gegevens dan direct door aan de Belastingdienst.
Meer weten? Zie: http://www.uwv.nl/eigenbedrijf-WW/index.aspx