OP ZOEK NAAR DRIJFVEREN

Als werkzoekende is het belangrijk dat je niet alleen je sterke en zwakke punten kent, maar ook je drijfveren. Drijfveren zijn nodig om gemotiveerd te raken en te blijven. En als je gemotiveerd bent, voel je je sterk en kom je overtuigend over. Je kunt veel meer aan.
Uit onderzoek blijkt dat gemotiveerde mensen, mensen met een passie, meer succes hebben bij het vinden van een baan.
Eenvoudigweg omdat zij kracht, plezier en motivatie uitstralen.Wat zijn jouw drijfveren?
Het is goed om even stil te staan bij jouw eigen drijfveren: waarom werk jij eigenlijk? Werk jij in de eerste plaats voor het geld: om in het levensonderhoud van jezelf en je gezin te voorzien? Een hele logische reden natuurlijk, maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt ook in de eerste plaats werken voor je carrière, omdat je jezelf wilt ontwikkelen en verbeteren. In dat geval ben je gericht op vooruitgang. Dat kan een hele positieve en sterke drijfveer zijn. Je kijkt vooruit, wil omhoog, je hebt ambities en laat je gelden. Deze drijfveer heeft in de geschiedenis al voor heel veel nieuwe uitvindingen en nieuwe toepassingen gezorgd. Het kan ook zijn dat je werkt voor een doel dat verder gaat dan jouw persoonlijke belangen. Je werkt bijvoorbeeld vanuit een roeping, omdat je anderen wilt helpen of omdat je iets wil betekenen voor je omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat 3 aspecten belangrijk zijn voor de mate van voldoening die mensen halen uit hun werk:
  • Mensen zijn gelukkiger in hun werk als ze met anderen kunnen samenwerken, dus als er regelmatig contact is.
  • Mensen zijn gelukkiger als ze in hun werk anderen kunnen helpen
  • Mensen die voor een 'hoger' doel werken zijn het meest gelukkig.
Als je gelukkig wilt worden in je werk, moet je dus op zoek naar een 'hoger' doel. Nou hoef je echt geen Moeder Theresa of dominee te zijn om met je werk een 'hoger' doel te dienen. Ook als accountant, metselaar, vorkheftruckchauffeur of conducteur kun je werken voor een hoger doel. Bijvoorbeeld omdat je een bijdrage wilt leveren aan het welbevinden van anderen, omdat je wilt bijdragen aan maatschappelijke ontwikkeling, duurzaamheid van de wereld enz. Het is een kwestie van hoe je naar een baan kijkt. Beschouw jezelf als belangrijke schakel en jouw werk doet er wel degelijk toe! Zo geef jij zin aan je werk en je leven. En als jij zin geeft aan je werk en je leven, dan krijg je er ook meer zin IN om te gaan werken. Want zo werkt het. Niet alleen voor managers, maar net zo goed voor bouwvakkers, catering medewerkers, leerkrachten en postbestellers. Hoe meer ZIN je kunt geven aan je werk, hoe gelukkiger je wordt.

Hoe zit het met jou? Waarvoor wil jij werken? Ga voor jezelf eens na wat jouw drijfveren zijn. Op de volgende websites vind je hulpmiddelen en meer informatie:
Drijfveren-test volgens de methode Schein op 1-2-3-test.nl
Drijfveren-test Reiss (verkorte versie) op psychologiemagazine.nl 
Drijfveren-theorie volgens Graves op managementdrives.com
Wat zijn drijfveren? op leerwiki.nl