OMGAAN MET EMOTIES

Of het nu gaat om een baan, je gezondheid, een relatie of een dierbare, elk verlies brengt een vergelijkbaar proces van rouwen, accepteren en verwerken met zich mee. Met alle bijbehorende emoties als verwarring, woede, verdriet en neerslachtigheid. Daar zijn alle deskundigen het over eens. Uit onderzoek blijkt dat het helpt als je de fases van dat proces herkent en de bijkomende emoties niet verwaarloost. Daarom besteden we in onze begeleidingstrajecten (waar nodig en gewenst) ook aandacht aan omgaan met die emoties.
 
"Ik was totáál van de kaart die eerste dagen nadat ik het hoorde.
Kon alleen nog maar huilen en voor me uitstaren.
Welke waarde heeft mijn leven nou nog, vroeg ik me af.
Ik was niet in staat om te relativeren."
 
Waarom maakt het verliezen van je baan ons eigenlijk zo emotioneel?
Eigenlijk zijn wij Westerlingen enorme gewoonte'dieren'. Wij richten ons leven in volgens vaste patronen, tradities en gewoontes. En we meten ons doen en laten af aan een breed gedragen set van omgangsvormen, verwachtingspatronen, normen en waarden. 'Werk' is een belangrijke bepalende factor voor onze identiteit - wie we zijn. Het verschaft ons een doel, maar ook trots, bevrediging en erkenning. Daarnaast geeft werk ons zekerheid in de vorm van financiële veiligheid, sociale contacten, een dagritme en mogelijkheden tot ontplooiing.
 
Het is niet voor niets dat we aan onbekenden bij een ontmoeting al gauw vragen: "Wat doe je/waar werk je?" Kennelijk kennen we een groot gedeelte van onze eigenwaarde toe aan het werk dat we doen. Het bepaalt in grote mate onze status. Wanneer we dus onze baan verliezen, geeft dat een gevoel van waardeverlies en verlies van identiteit. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsklachten, depressie, een identiteitscrisis (getuige het recente onderzoek van Harvard: baanverlies tast gezondheid aan).
 
"Het voelt alsof ik weer helemaal opnieuw moet beginnen. Al die dingen die ik altijd
zo belangrijk vond - twintig jaar werkervaring, trouw aan de zaak, al die cursussen die
ik heb gevolgd, mijn collegialiteit, overuren - lijken in één keer betekenisloos geworden.
Het voelt alsof ik veel meer heb verloren dan alleen mijn werk."
 
 
"Ik voel me verschrikkelijk. Heb 't idee dat iedereen het aan me kan zien
dat ik geen werk heb. Voel me schuldig en 'betrapt' als ik bijvoorbeeld midden op de dag
iemand tegen kom. En helemaal als dan de onvermijdelijke vraag volgt:
En? Heb al een andere baan?"
 
Het vergt heel wat kracht en positivisme om die negatieve emoties te overwinnen en vaak kost het tijd voordat je weer energie hebt om je te richten op mogelijkheden en kansen.
 
Literatuurtip:
 
Noodzakelijk verlies vanJudith Viorst. In dit baanbrekende boek behandelt zij een van de moeilijkste en gevoeligste onderwerpen in het leven van ieder mens: verlies. Het verlies van onze jeugd, idealen en illusies, afhankelijkheid en irreële verwachtingen, en vooral: het verlies van de mensen die we liefhebben. Viorst helpt ons onze verliezen te begrijpen en ze constructief te verwerken. Dit alles wordt aan de hand van psychoanalytische theorieën, literatuur, case-stories en eigen ervaringen van de auteur duidelijk uiteengezet. Het boek veronderstelt een basiskennis van psychologie en is bestemd voor allen die persoonlijk of professioneel te maken hebben met verlies in alle facetten, of daar meer van willen weten. Een prettig leesbaar, overzichtelijk ingedeeld en verhelderend boek.


Een leuke oppepper is het boek: De Wending. Hoe van baan veranderen je leven verrijkt van Geerhard Bolte. Een boek over ervaringen van mannen en vrouwen die een succesvolle carrièreswitch maakten.
 
Meer literatuurtips vind je in ons e-learning centre